Sommige IP camera's zijn eenvoudig te hacken, bleek onlangs uit onderzoek van KRO-NCRV's Pointer. Let daarom goed op welke IP camera je koopt en ga er verstandig mee om. Hoe? Wij leggen het uit.
IP camera's | Lees ook: Meerderheid IP Camera bezitters wijzigt standaardwachtwoord | Technische ondersteuning
In het nieuws: IP camera onveilig?
De beelden van minstens vierhonderd Nederlandse beveiligingscamera's zijn voor iedereen te bekijken, bleek onlangs uit onderzoek van journalistiek platform en televisieprogramma van KRO-NCRV Pointer. Het gaat om beveiligingscamera's die met het internet verbonden zijn: een IP camera dus. Het probleem: de locatie van deze camera's zijn makkelijk te achterhalen. Het gevolg is een enorm risico met betrekking tot privacy en inbraak.
---> Lees het onderzoek van Pointer: "Honderden Nederlandse beveiligingscamera's zijn onveilig"
Maar betekent dit dat je dan beter geen IP camera kunt kopen, ookal is dit type beveiligingscamera een knap stukje techniek waarmee je jouw dierbaren en kostbaarheden eenvoudig kunt beveiligen? Het antwoord is nee. Maar: je moet goed opletten welke IP camera je koopt én ervoor zorgen dat je hier verstandig mee omgaat.
Bezuinigd op IP camera beveiliging
Kamerlid Kees Verhoeven van D66 noemt het probleem met IP camera beveiliging "de meest concrete vorm van privacyschending", meldt Pointer. "Deze camera's moeten zo snel mogelijk worden weggehaald, want dit is onaanvaardbaar", stelt hij. Volgens Verhoeven moeten producenten van deze camera's hun verantwoordelijkheid nemen. "Ze bezuinigen nu nog op veiligheid."
Onvoldoende beveiligde IP camera merken wereldwijd
En dit probleem speelt zeker niet alleen in Nederland, blijkt uit data van Insecam.org, 's werelds grootste "adresboek" van online bewakingscamera's. IP camera's van wereldwijd opererende merken, zoals onder andere Panasonic, Axis, Mobotix, Linksys en Foscam, blijken onvoldoende beveiligd.
Tips om hacken van jouw IP camera te voorkomen
#1 Kies voor een beveiligingscamera met geavanceerde beveiligingscodering
IP camera's van goede kwaliteit zijn voorzien van beveiliging op meerdere niveaus om beeldmateriaal van ongewenste kijkers weg te houden. De draadloze en PoE IP camera's van Reolink zijn bijvoorbeeld beveiligd met SSL encryptie, WPA2-AES encryptie en SSL-TLS om er zeker van te zijn dat jouw beeldmateriaal veilig is.
#2 Verander de standaard gebruikersnaam en het standaard wachtwoord
Of een IP camera veilig is, hangt zeker ook samen met verstandig handelen van de gebruiker zelf. Wijzig daarom de standaard gebruikersnaam en het standaard wachtwoord zodra je jouw camera instelt. Voer een gebruikersnaam en wachtwoord in van minimaal 6 tekens of langer. Extra tip: maak een combinatie van kleine letters en hoofdletters, evenals cijfers en speciale tekens. Zo is jouw wachtwoord ook niet eenvoudig te achterhalen.
#3 Zorg ervoor dat jouw IP camera is voorzien van de nieuwste firmware
De nieuwste firmware voor beveiligingscamera's biedt altijd bescherming voor elke nieuwe methode om jouw camera's te hacken. Download de nieuwste firmware om enkele bugs op te lossen en up-to-date functies te behouden.
#4 Beveilig de thuisnetwerkrouter
Soms wordt je beveiligingscamera "toevallig" gehackt. Je buurman heeft bijvoorbeeld gratis toegang tot jouw router en kan op die manier per ongeluk jouw CCTV-camera hacken. Dus als je WiFi voor jouw IP camera gebruikt, vergeet dan niet om je router ook te beschermen met een krachtig wachtwoord.
#5 Installeer Firewalls en Antivirus Software op jouw apparaten
De firewalls helpen jouw IP camera te beschermen tegen hacking en de antivirussoftware helpt deze te beschermen tegen virussen en malware, zoals hackersoftware voor online beveiligingscamera's.
Vragen?
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? We helpen je graag. Stel je vragen via de online chat, bel 078 641 6410 (keuze 1), mail naar klantenservice@epine.nl of bezoek onze winkel in Papendrecht.