Eigenlijk is het iets waarvan je hoopt dat je het nooit nodig zult hebben. Maar als de situatie zich voordoet ben je blij dat je het hebt. Beveiliging.
Het beveiligen van je huis kan tegenwoordig op vele manieren. Uiteraard met één of meerdere camera's of met een "traditioneel" alarmsysteem. De tijd heeft echter niet stilgestaan. Een alarmsysteem kan onderdeel zijn van een uitgebreid slim huisautomatiserings-netwerk. De modernste technologieën hebben hun intrede gedaan in de wereld van de beveiliging.
Epine neemt je graag mee in de verbazingwekkend uitgebreide wereld van de draadloze alarmsystemen. Wat zijn de mogelijkheden? En welk systeem is het meest geschikt voor jouw specifieke situatie?
- Wat heb je nodig om van start te gaan?
- Hoe installeer je een draadloos alarmsysteem?
- Is er een verbinding naar een meldkamer nodig?
- Wat is de functie van alle extra verkrijgbare opties?
- Wat zijn de extra slimmigheden van de moderne systemen?
Wat heb je nodig om van start te gaan?
Een starterset is voldoende om te beginnen met het slim beveiligen van je woning en eigendommen. Een starterset bestaat meestal uit een unit die wordt aangesloten op je router, een deur- (en/of raam-)sensor en een bewegingsdetector. Zo heb je de basis al te pakken. Bij het forceren van je voordeur of bij beweging in je woonkamer zal het systeem een sirene doen afgaan en eventueel een melding naar je mobiele telefoon doorzetten. Een dergelijk systeem is daarna uit te breiden met ontzettend veel sensoren. Zo kun je kiezen voor extra deur- en bewegingssensoren (een huis heeft per slot van rekening vaak meer dan één deur en één ruimte) of allerlei andere uitbreidingen.
De startersets vind je hier.
Hoe installeer je een draadloos alarmsysteem?
Een draadloos alarmsysteem wordt gekoppeld aan je bestaande (draadloze) netwerk. Wanneer je de hoofdmodule hebt aangesloten op de router zul je je moeten aanmelden op het systeem. Dit doe je door in de app of op de website van de fabrikant een account aan te maken. Eenmaal aangemeld kunnen alle sensoren worden gekoppeld. In de meeste gevallen is dit een peulenschilletje. Automatische herkenning van nieuwe sensoren zorgt voor een razendsnelle installatie en een zeer gebruiksvriendelijk geheel.
Is er een verbinding naar een meldkamer nodig?
Nee hoor. Een alarmsysteem functioneert indien gewenst volledig op zichzelf. Dat kan volledig lokaal zijn door alleen een sirene af te laten gaan, maar vaak wordt ingesteld dat er bij een het detecteren van een voorval een melding wordt gestuurd naar één of meerdere telefoons. Dat betekent natuurlijk wel dat er een verbinding naar buiten moet zijn. Het alarmsysteem moet dus aangesloten zijn op de bestaande internetverbinding.
Bij de meeste merken is het wel mogelijk om een abonnement af te sluiten om meldingen door te zetten naar een meldkamer. In zo'n geval worden bij een voorval dus niet alleen een melding naar jouzelf gestuurd, maar worden ook de hulpdiensten meteen geïnformeerd. Een dergelijke service kun je vaak afsluiten voor een aantal euro per maand.
Wat is de functie van alle extra verkrijgbare opties?
- Een deur- of raamsensor wordt geactiveerd wanneer een deur of een raam geforceerd wordt geopend. Bij normaal openen zal het alarm dus niet afgaan.
- Een rookmelder laat van zich horen wanneer het zicht van de optische sensor door rook wordt belemmerd. Een combinatie met CO2-detectie is natuurlijk helemaal veilig. Koolstofdioxide is namelijk een zeer giftig gas dat vrijkomt bij defecte gasleidingen of gaskachels.
- Door een bewegingssensor wordt beweging gedetecteerd. Een bewegingssensor heeft zowel in de hoogte als in de breedte een bepaald bereik. Zo is het dus mogelijk om je sensor op te hangen op een plek waarbij je huisdier niet gezien wordt, maar een eventuele inbreker wel.
- Overstroomsensoren geven een melding wanneer er water gedetecteerd wordt. Zo wordt je tijdig op de hoogte gesteld van een overgelopen badkuip of een defecte wasmachine.
- Een gasmelder meldt het wanneer gas "geroken" wordt. Vaak is een dergelijke melder gecombineerd met een rookdetector.
- Door middel van een camera kun je je woning of eigendommen ook visueel in de gaten houden. Daarnaast kun je vaak instellen dat je een melding krijgt wanneer de camera beweging detecteert.
Uitbreidingen voor draadloze alarmsystemen vindt je hier.
Wat zijn de extra slimmigheden van de moderne systemen?
Veel bewegingssensoren kunnen het verschil bemerken tussen een persoon en een dier. Zo kun je tijdens je afwezigheid het alarm activeren terwijl je hond of kat nog gewoon thuis is. Deze wordt namelijk wel opgemerkt door het alarmsysteem, maar je zult hiervan geen melding krijgen.
Een andere slimmigheid kun je terugvinden bij de deur-/raamsensoren van Myfox. Deze sensoren merken namelijk zelf het verschil tussen een normale gebeurtenis en een met kwade bedoelingen. Zo zul je bij een bal tegen de ruit of deur geen notificatie krijgen, maar wanneer iemand met een hamer probeert je deur op te breken natuurlijk wel.
Ons "slimste" merk op het gebied van beveiliging? Home8.
Een ander groot voordeel van een "slim" beveiligingsnetwerk is dat meldingen niet altijd alleen worden gedaan als er iets gedetecteerd wordt. Vaak krijg je ook een notificatie als de verbinding met een van de sensoren wordt verbroken. Zo wordt je dus op de hoogte gesteld van eventuele doelbewuste sabotage-acties en is een sensor die wordt uitgeschakeld toch nog van nut. Al is het maar om duidelijk te maken dat er iets niet in de haak is.
Criminaliteit en inbraak is van alle tijden. Het is dan ook een illusie om te denken dat er nooit iets gebeurt. Je komt niet meer weg met "Dat overkomt mij niet...".
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als er dan toch wat gebeurt kun je er maar beter van op de hoogte gebracht worden. Dat is wat draadloze alarmsystemen doen!
Heb je aanvullende vragen of wil je advies over een draadloos alarmsysteem? Neem dan contact met ons op en helpen je graag verder.