Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - leo.lans@epine.nl

Begrippenlijst dashcam

App
Dashcams met WiFi kunnen worden verbonden met je smartphone. Op je telefoon zul je dan een app moeten zetten om de beelden van de camera te bekijken of terug te kijken. Vaak kun je via de app ook bij de instellingen van de dashcam komen.

Beeldhoek
De beeldhoek van een dashcam bepaalt hoe breed het gebied is dat je kunt zien. Hoe groter de beeldhoek, hoe meer informatie er wordt opgenomen. En dat is natuurlijk enorm nuttig wanneer er een incident is geweest. Want meer informatie betekent vaak een duidelijker verhaal. Wel is het zo dat een grotere beeldhoek zorgt voor meer vertekening aan de randen van het beeld (vignettering).

Beeldstabilisatie
Net als in veel digitale foto- en videocamera's wordt ook in dashboard camera's vaak bewegingsstabilisatie toegepast. Dit zorgt ervoor dat kleine bewegingen (trillingen) niet worden geregistreerd door de beeldsensor. En dat zorgt natuurlijk weer voor een veel rustiger beeld.

Bewegingsdetectie
Wanneer een dashcam wordt gebruikt in parkeermodus is het niet heel efficient om de opname continu te laten lopen. Door middel van bewegingsdetectie zal de opname pas starten wanneer er daadwerkelijk beweging wordt bemerkt door de dashcam. In combinatie met de G-sensor zorgt dit voor een zeer effectieve manier van beveiliging.

Dual Dashcam
Een dual dashcam heeft twee camera's. Meestal zijn dat een voorruit- en een achterruitcamera, maar er bestaan ook modellen met een camera voor de voorruit en eentje die naar binnen filmt.

Event modus
Veel dashcams hebben een zogenaamde Event modus. In deze stand gedraagt een dashcam zich als in de normale modus, maar met een extraatje. Wanneer de G-sensor bemerkt dat er iets bijzonders gebeurt zal de opname van het voorval razendsnel worden weggeschreven naar een beveiligd gedeelte van de SD-kaart. Zo kun je naderhand altijd terugkijken wat er werkelijk gebeurd is.

Framerate
De framerate van een dashcam geeft aan hoeveel beelden er per seconde worden opgenomen. Hoe meer beelden, hoe vloeiender de opname. Een vloeiend beeld krijg je vanaf zo'n 25 a 30 frames per seconde.

GPS
Global Positioning System is de benaming voor locatiebepaling via satellieten. Via GPS kun je niet alleen je locatie bepalen, maar ook je actuele snelheid. Een dashcam met GPS Logger slaat dus niet alleen videobeelden op, maar ook de locatie en snelheid op dat moment.

Groothoek
Een groothoeklens in een dashcam zorgt ervoor dat je een zo breed mogelijk gedeelte van het gebied voor je auto kunt opnemen. En hoe meer je ziet, hoe eenvoudiger het wordt om te bewijzen wat er nu écht is gebeurd bij een incident. Natuurlijk heeft een groothoek bij recreatieve opnames ook een voordeel. Je ziet gewoonweg meer van de omgeving.

G-sensor
Een G-sensor registreert beweging. Door middel van deze sensor herkent een dashcam tijdens het rijden of een beweging wordt veroorzaakt door het rijden zelf of door een ongeluk. Bij stilstand helpt de G-sensor met het detecteren van bewegingen die het gevolg kunnen zijn van een aanrijding of inbraak.

HDMI
Als een dashcam beschikt over een HDMI-aansluiting kun je deze heel gemakkelijk aansluiten op een televisie om opnames direct, én in volledige (Full) HD resolutie, terug te kunnen kijken.

Infrarood verlichting
Wanneer een dashcam is voorzien van infrarood verlichting kun je ook in het donker nog herkenbare opnames maken. Vaak gaat infrarood verlichting automatisch aan wanneer het donker wordt.

Looprecording
De geheugenkaart in een dashcam heeft een beperkte opslag. Door middel van looprecording wordt bij een volle kaart de oudste informatie weer overschreven zodat opnames kunnen continueren.

Motion detection
Zie bewegingsdetectie.

Nightvision
Zie infrarood verlichting.

Normale modus
Normaal gesproken begint een dashcam met opnemen wanneer je de motor van je auto start. Uiteraard stopt de opname wanneer je weer stilstaat en de motor uitzet.

Parkeermodus
Veel dashcams hebben een speciale parkeermodus. In deze modus zal de camera beginnen met opnemen wanneer de bewegingsdetector of de G-sensor een beweging bemerken. De iRoads voegen daar nog een interessante slimme feature aan toe. Wanneer de accuspanning van de auto onder een bepaald niveau daalt zullen er geen nieuwe opnames gemaakt worden om de accu te sparen.

Resolutie
Iedere digitale camera, dus ook een dashcam, heeft een bepaald aantal beeldpunten. Het aantal beeldpunten bepaalt in grote mate de scherpte van de gemaakte opnames. De twee meest gangbare resoluties zijn HD en Full HD. HD kent een resolutie van 1280 x 720 pixels. Full HD gaat nog een stukje verder met een 1920 x 1080 beeldpunten. Uiteraard zorgen meer pixels voor een scherper beeld, maar er is nog een voordeel. Bij opnames met een hoge resolutie kun je naderhand via je videosoftware nog best ver inzoomen op details waarbij de herkenbaarheid gewaarborgd blijft.

Spiegel dashcam
Een spiegeldashcam is een camera, in de vorm van een auto-binnenspiegel, die óver de bestaande binnenspiegel geklikt wordt. Een deel van de spiegel van de spiegeldashcam is eigenlijk een klein LCD-schermpje waaro pde beelden van het cameraatje worden weergegeven. Zo valt in eerste instantie nauwelijks op dat je een dashcam in je auto hebt. Een extra discrete oplossing dus.

WiFi
Enkele dashcams hebben een ingebouwde WiFi-dongle. Deze zorgt voor een connectie met je mobiele telefoon. Op je smartphone kun je door middel van de juiste app dan de beelden live meekijken of naderhand terugkijken.

Bekijk aanbod

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Voor 17:00 besteld,
  morgen gratis in huis
 • Gratis ophalen bij 2600 ophaalpunten
 • Klantenservice open
  van 08:30 tot 17:00 uur
 • Persoonlijk advies in onze winkel in Papendrecht
 • Uitgebreid betaalgemak: