Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - leo.lans@epine.nl

Dashcam test

Er wordt veel gezegd en geschreven over dashcams. Een dashboardcamera in je auto is een hot item geworden. In vele landen wordt de camera aangeraden of door verzekeraars zelfs verplicht gesteld, in andere landen staat op het gebruik ervan juist een boete. In Nederland heeft justitie zich gelukkig positief uitgelaten over autocamera's. Wij waren er al lang van overtuigd. Graag leggen we je de voordelen van een dashcam nog eens aan je uit. Tevens zullen wij de verschillen tussen de modellen nog eens rustig doornemen en uiteraard testen

Ga direct naar de dashcam test.

Waarom een dashcam?

Een dashboard camera neemt alles op wat zich voor je auto plaatsvindt. Alles wat jij ziet, maar ook alles wat jij even niet ziet, wordt opgeslagen op een geheugenkaart. Die opnames hebben grofweg drie doelen.

 1. Het eerste, nuttige doel is dat er bij incidenten visueel bewijs is van wat zich afspeelde. Dat kan voor de verzekeraar, maar ook voor bijvoorbeeld politie, van groot belang zijn. Je kunt er voor kiezen alleen tijdens het rijden te filmen maar een dashcam met parkeermodus heeft ook de mogelijkheid te filmen als jeauto geparkeerd staat. Met de IROAD V9 Dual Dashcam mis je geen detail!
 2. De andere toepassing van de beelden is een heel andere. Het kan namelijk ook gewoon leuk zijn om beelden van mooie ritten terug te kijken of te laten zien aan anderen. En dan heb ik het niet over het bewijs leveren dat je 's nachts met 230 over de A15 durfde te racen, maar vooral over bijvoorbeeld vakantie- en andere recreatieve ritten langs mooie wegen of plekken. 
 3. Een derde, ook zeer nuttige toepassing is het gebruik van een dashcam door professionele automobilisten. Denk hierbij aan rij-instructeurs, taxichauffeurs en vrachtwagenchauffeurs. Een bijzondere vermelding verdient de Transcend DrivePro 520. Deze dashcam is door zijn ingebouwde interieurcamera uitzonderlijk geschikt voor het gebruik is lesauto's. Het kijkgedrag van de lesser wordt namelijk (genadeloos...) vastgelegd door die extra lens.

Dashcam test

We hebben voor de dashcam test 4 modellen uit ons assortiment getest. Elk geteste dashcam heeft minimaal Full HD beeldkwaliteit. Met elke dashcam zijn er verschillende ritten overdag en in het donker gemaakt. We hebben getest op de kwaliteit van de beelden, het gebruiksgemak van de dashcams en extra mogelijkheden zoals GPS, WiFi en parkeermodus.

Bekijk hieronder de testresultaten per dashcam


Aiptek GS510 Plus
IROAD A9
JooVuu-X
IROAD T10

Conclusie

Is er een duidelijk winnaar aan te wijzen? Kun we je nu melden welke dashcam je zonder twijfel kunt aanschaffen? Niet direct. Elk geteste model is gefabriceerd voor een toepassing en heeft daardoor per gebruikssituatie voordelen en nadelen. Maar zoals in elke wedstrijd kan er maar 1 de winnaar zijn. De dashcam die echt alles in huis heeft is de IROAD A9. De beeldkwaliteit van deze dashboardcamera is zowel overdag als in het donker uitstekend. Andere pluspunten zijn de handige WiFi app en parkeermodus. Is er een nadeel? Jawel, de autocamera heeft geen achtercamera beschikbaar en filmt dus alleen naar voren.

Wil je de IROAD A9 kopen? 

Wat verklaart de prijsverschillen tussen de verschillende dashcams?

Een eenvoudige dashcam kost zo'n vier tientjes, de topmodellen gaan de deur uit voor meer dan driehonderd euro. Een groot deel van het verschil wordt verklaard door het verschil in beeldkwaliteit. Dit heeft alles te maken met de gebruikte lens en sensor. Bij foto- en videocamera's zorgt een een kwaliteitslens in combinatie met een goede, hoog resolutie sensor voor een goed beeld. Bij dashcams is dat precies hetzelfde. In de hogere klasse worden betere materialen gebruikt. En dat zie je terug in het beeld.

Een ander gedeelte van het prijsverschil is terug te voeren op de fysieke bouwkwaliteit. A-merken schroeven hun camera's in de regel wat degelijker in elkaar dan budgetmerken.

En tenslotte zit er natuurlijk nog een verschil in specificaties en functies. Een dashcam met WiFi-module kost vaak iets meer dan een model zonder die voorziening. En datzelfde geldt voor een GPS-module, beeldscherm en natuurlijk een tweede (achter-)camera. 

Wat betekenen alle begrippen en features bij dashcams?

De verschillen tussen de dashboard camera's zijn dus legio. Hieronder zullen wij proberen een zo volledig mogelijk overzicht te geven over de functies, specificaties en opties van de verschillende camera's.

 • Verschillende opnamemodes
  Standaard neemt een dashcam op wanneer het contact van de auto wordt aangezet en gaat dan weer uit wanneer de contactsleutel wordt teruggedraaid. Als de geheugenkaart vol is zal automatisch de oudste informatie worden overschreven. "Event mode" zorgt ervoor dat in het geval van een incident belangrijke informatie niét wordt overschreven. En tenslotte hebben sommige autocamera's een zogenaamde "Parking mode" (parkeermodus). De G-sensor in de dashcam zorgt er dan voor dat opname begint wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Ook als de motor niet draait.
 • Resolutie
  De resolutie is het aantal beeldpunten. In de meeste gevallen is de resolutie High Definition (1280 x 720) of Full HD (1920 x 1080). Beide zijn uiterst scherp, waarbij Full HD natuurlijk nóg meer detail aan de dag legt. Dashcams met een lagere resolutie bestaan ook, maar die zullen moeite hebben met het herkenbaar weergeven van bijvoorbeeld kentekenplaten.
 • Frames per seconde
  Een film is opgebouwd uit foto's snel achter elkaar. Het aantal frames per seconde (fps.) geeft aan wat de opnamesnelheid van de dashcam is. Hoe meer frames per seconde, hoe langzamer het beeld zonder schokken en dus zuiverder kan worden afgespeeld. De IROAD A9 kan bijvoorbeeld een beeld afspelen met een snelheid van 60fps!
 • Display
  Wanneer een dashcam beschikt over een display is het mogelijk om beelden mee en terug te kijken. Daarnaast kun je de instellingen van de dashcam vaak wijzigen door een on-screen menu. Natuurlijk maakt een display een dashcam wel wat groter. En wanneer je een camera zo discreet mogelijk probeert weg te werken achter je binnenspiegel zal het display überhaupt niet meer te zien zijn.
 • Achtercamera
  Een dashcam filmt automatisch naar voren. Dat is logisch. Wanneer het echter een dual dashcam betreft zit er een extra camera bij om bij de achterruit te plaatsen. Hiermee wordt dus ook gefilmd wat zich áchter de auto afspeelt. Want ook aan de achterkant van het voertuig kan iets gebeuren.
  In enkele gevallen zit de tweede camera in de voor-unit zelf. Zo kun je het interieur van de auto filmen. Dat heeft voor bepaalde situaties grote voordelen. Denk bijvoorbeeld aan taxichauffeurs en rij-instructeurs.
 • GPS-sensor
  Door middel van GPS kan een dashcam zowel locatie als snelheid vaststellen en opslaan. Zo is tijdens het terugkijken van beelden altijd de locatie te zien. Onomstotelijk kan worden bewezen waar de opname gemaakt is. Enkele modellen hebben ook de mogelijkheid om een waarschuwingssignaal te geven wanneer een bepaalde snelheid wordt overschreden.
 • WiFi-module
  Wanneer een auto camera is voorzien van WiFi is het heel eenvoudig mogelijk om deze te verbinden met je smartphone. Zo kunnen de beelden dus, ondanks dat er geen display op de camera zit, heel makkelijk worden mee- of teruggekeken. Daarnaast is het met "één druk op de knop" mogelijk om beelden te downloaden naar het geheugen van de telefoon.
 • Vaste voeding
  Bij nagenoeg iedere dashcam wordt een kabel meegeleverd om aan te sluiten op de sigarettenplug van de auto. Het opnemen met de camera kan dan ook alleen maar wanneer het contact van de auto aanstaat. En dat is niet handig wanneer je de parkeermodus wilt gebruiken. Vandaar dat een aantal merken de optie biedt om de dashcam vast van voeding te voorzien. De stroomvoorziening van de autocamera wordt dan verzorgd vanuit de zekeringenkast van de auto. En die staat permanent in verbinding met de accu. Natuurlijk is er een systeem ingebouwd dat ervoor zorgt dat de accu niet volledig wordt leeggetrokken door de dashcam. Wegrijden moet mogelijk blijven...

Hiermee hopen we je een volledig beeld te hebben gegeven van de verschillen tussen dashcams, wat je eraan hebt en wat de opties zijn. Uiteraard zijn wij te allen tijde beschikbaar als er nog vragen zijn. Je kunt ons bellen op 078-6416410 of een mailtje sturen naar sales@epine.nl.

 

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Voor 17:00 besteld,
  morgen gratis in huis
 • Gratis ophalen bij 2600 ophaalpunten
 • Klantenservice open
  van 08:30 tot 17:00 uur
 • Persoonlijk advies in onze winkel in Papendrecht
 • Uitgebreid betaalgemak: