Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352AR Papendrecht
078-6416410 - klantenservice@epine.nl

Gekke sloten waarvan jij niet wist dat ze bestonden

Geschreven door op In de moderne tijd zien we de opkomst van digitale en slimme sloten. Toch zijn deze niet zomaar ontstaan. Hier drie typen gekke sloten uit de ontwikkelgeschiedenis die uitblinken in eigenaardigheid, maar die de markt nooit hebben kunnen veroveren.

Het verbazingwekkende aan ons mensen is dat we altijd nieuwe ideeën bedenken. En die ideeën kunnen prachtige, mooie uitingen van vaardigheden zijn, maar kunnen aan de andere kant ook de plank volledig misslaan. Soms omdat mensen er maar niet aan kunnen wennen en soms omdat het idee gewoon niet goed is uitgedacht. En dat is ook zo wanneer je het hebt over veiligheidsproducten - en, specifieker: typen sloten.

Want wat sloten betreft hebben door de jaren heen al veel eigenaardige ideeën de revue gepasseerd. In de moderne tijd zien we de opkomst van digitale en slimme sloten- en sleutelkluizen (één blik op ons uitgebreide assortiment kluizen zegt al genoeg), maar er zijn veel struikelblokken geweest die ons op dit punt hebben gebracht. Want criminelen proberen sloten natuurlijk altijd te slim af te zijn, en dus worden er nieuwe (soms wanhopige) snufjes ontwikkeld. Alles van wilde sleutels tot gek uitziende sleutelgaten en spiebanen is geprobeerd. Ralph Goodman, sloten- en beveiligingsexpert bij Igloohome, zette een aantal sloten op een rij die weliswaar uitblinken in eigenaardigheid, maar die de markt nooit hebben kunnen veroveren.

Categorie gekke sloten #1. "Forever" slot

 

Dit slot kwam oorspronkelijk als fietsslot op de markt maar verhuisde naar de markt voor deursloten. De vreemheid van het ontwerp is vrij uniek. Kijk maar eens goed. Dit slot heeft namelijk geen sleutelgat! Om toegang te krijgen tot de spiebaan (= de uitsparing waar de sleutel in valt en die het draaimechanisme bevat waarmee het slot open kan) moet je het plastic uiteinde van het slot naar voren trekken. Daarmee haal je uiteindelijk de sleutel tevoorschijn, die verpakt zit in een klein, ovaalvormig doosje. Je laat dan dus de sleutel in een gleuf vallen, deze gleuf sluit je vervolgens af door 'm naar achteren te draaien om de spiebaan te verbergen en daarna schuif je de plastic cover aan het uiteinde weer terug op z'n plaats. De meeste critici vonden deze ingewikkelde manier van werken heel onpraktisch. Eén voordeel: inbrekers snappen waarschijnlijk ook niet hoe die werkt. (Oh ja, en hij heeft trouwens wel een vrolijke roze kleur!)

2. Categorie gekke sloten #2. "Yale 1094" slot

 

Ook wel bekend als het Yale 'Pannenkoek' Slot. Dit slot is bijna 100 jaar oud en heeft een eigenaardigheid zoals typen sloten uit de vorige eeuw soms hebben. Je opent dit slot niet door de sleutel te draaien, maar door deze in de spiebaan te duwen. De sleutel bestaat uit een plat stuk metaal met rechthoekige inkepingen aan het uiteinde in plaats van langs de zijkant. En daar houdt de eigenaardigheid niet mee op: de verberging van het sluitmechanisme maakt het erg moeilijk om deze van buitenaf te bereiken. Daarnaast moeten de zes hendels aan de binnenkant gelijktijdig naar beneden worden geduwd. Dat maakt het nog eens extra moeilijk om dit slot open te krijgen.

De ontwikkeling van Yale heeft trouwens niet stil gestaan. Inmiddels staat het merk bekend om zijn hoogwaardige veiligheidsproducten. Nieuwsgierig? Neem een kijkje in ons assortiment Yale producten.

3. Categorie gekke sloten #3. "Gerda Tytan" slot

 

Dit Poolse slot heeft veel unieke aspecten die dit model nogal vreemd maken. De spiebaan ziet eruit alsof het gewoon een buisvormig slot is, maar zodra je de pinnen ziet, weet je dat er meer aan de hand is. Het is een buisvormige kuilsluis met vier inkepingen aan elke kant. Dat is een totaal van 16 pinnen. Ter vergelijking: de meeste sloten hebben gemiddeld 5 pinnen. In zeer sterk beveiligde sloten zal dat aantal misschien oplopen tot 7, maar niet hoger. En de werking van het slot is ook raar. Je krijgt het pas open door een ingewikkeld systeem van draaien en duwen. Grote kans dat dit niet lukt, en alsof dat nog niet genoeg is, heeft dit slot ook een ingebouwd alarm - die je dus vrijwel zeker af laat gaan als je probeert het slot te openen.

8037-gekke-sloten-waarvan-jij-niet-wist-dat-ze-bestonden-01.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: