Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352AR Papendrecht
078-6416410 - klantenservice@epine.nl

Hoe kies ik een kluis?

Geschreven door op Je bent eruit: je wilt een kluis kopen om je waardevolle bezittingen veilig in op te bergen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de juiste kluis? Bepaal wat je wilt beschermen Welke kluis het meest geschikt is, hangt allereerst af van welke spullen je wilt beschermen. Waarvoor is jouw kluis precies bedoeld? En: waartegen wil je jouw spullen beschermen? Tegen brand, inbraak, of allebei?

Je bent eruit: je wilt een kluis kopen om je waardevolle bezittingen veilig in op te bergen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de juiste kluis? 

Bepaal wat je wilt beschermen

Welke kluis het meest geschikt is, hangt allereerst af van welke spullen je wilt beschermen. Waarvoor is jouw kluis precies bedoeld? En: waartegen wil je jouw spullen beschermen? Tegen brand, inbraak, of allebei?

Bepaal waar je de kluis wilt plaatsen

Ten tweede moet je goed voor ogen houden voor welke locatie de kluis bedoeld is, voordat je een keuze kunt maken. Wil je een kluis voor thuis, oftewel een privékluis, voor op het kantoor of voor ergens anders? Daarbij is het belangrijk om, binnen het gewenste gebouw, de kluis op een goede plek te zetten. De voornaamste eis voor een goede plek is dat je er zelf makkelijk bij kunt, zodat je bij je spullen kunt als je ze nodig hebt, en ze ook net zo makkelijk weer op kunt bergen. Daarnaast kun je het beste voor een onopvallende plek kiezen, waar de kluis bovendien eventueel stevig verankerd zou kunnen worden. Volgens de Europese Norm voor kluizen is het van belang dat een kluis die minder dan 1000 kilo weegt, kan worden verankerd voor maximale bescherming. Om daadwerkelijk dekking te krijgen, is het vaak ook een eis van de verzekering.

Bepaal je budget

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Voor een niet al te groot bedrag kun je al een goede standaard veiligheidskluis aanschaffen. Maar de beschermende functies van deze kluizen ten opzichte van duurdere varianten blijven beperkt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt dus af van in hoeverre je jouw kostbaarheden wilt beschermen.

Tip: De Burg Wachter P1S is  speciaal ontworpen om in je kast of in je bureau te passen en dus ideaal om je geld of sieraden in op te bergen.

Gecertificeerde kluis - ja of nee?                                                                                                                                  Hoe kies ik een kluis?

Ook is het van belang om te bepalen of jouw kluis gecertificeerd moet zijn of niet. De term 'gecertificeerde kluis' toont  aan dat de kluizen zijn getest, gekeurd en voldoen aan bepaalde normen en eisen. Deze tests worden uitgevoerd door onafhankelijke testinstituten in verschillende Europese landen. Er zijn twee verschillende soorten classificaties: inbraakwerende kluizen en brand- en inbraakwerende kluizen. De gestelde eisen bepalen wanneer de inhoud van de kluis gegarandeerd veilig is en bieden dus extra zekerheid.


Tip: Wil je sieraden of andere kostbaarheden met een waarde tot 9000 euro opbergen? Kies dan voor de Technomax DPK 4.

Daarbij heb je een gecertificeerde kluis nodig als je de kluisinhoud wilt verzekeren. Voor inbraakwerende kluizen hanteren verzekeraars bijvoorbeeld de zogenoemde ‘indicatie waardeberging’. Deze indicatie toont aan welke waarde de verzekeraars als dekking accepteren. Hierbij gaan ze uit van opslag van contant geld in een inbraakwerende kast of kluis, die zich bevind in een onbewoond, onbewaakt en niet beveiligd pand binnen de bebouwde kom. Afhankelijk van de genomen beveiligingsmaatregelen kunnen verzekeraars afwijken van de dekkingsindicatie. Verschillende omgevingsfactoren kunnen de verzekerde waarde verlagen of verhogen.

Meer uitgebreide informatie over gecertificeerde kluizen vind je in deze blog.

Kluizen geschikt voor welke kostbaarheden?

Wil je geld en waardevolle zaken veilig opbergen? Dan kun je het beste denken aan inbraakwerende kluizen, brandkasten (brand en/of inbraak werend), betonnen of gemetselde kluizen en vloerkluizen (ingebouwd in de muur of vloer). De manier waarop een kluis is ingebouwd, bepaalt mede de mate van weerstand van de kluis.

Tip: Grotere voorwerpen op kantoor veilig opbergen? Kies voor de Yale YSM/520/EG1 Professionele kluis met SKG** certificaat.

Voor het beveiligen van beschreven en/of bedrukte papieren zijn brandwerende (lade)kasten en archiefkluizen (gemetseld of van beton) zeer geschikt.

Wil je vooral elektronica beveiligen? Dan kun je het beste denken aan archiefkluizen met waterdichte en brandwerende deuren.
En is het doel van jouw kluis het beschermen van geldkisten of sleutelkasten? Dan zijn wandkasten, sleutelbuizen en inbraakbestendige sleutelkluizen een goede keuze.

Inbraakwerend vs brandwerend                                                                                                           

Brandwerende kluizen beschermen de kluisinhoud tegen brand, inbraakwerende kluizen beschermen tegen inbraak. Ook zijn er kluizen die dit allebei kunnen. Maar: dit is niet zo eenvoudig als het klinkt. Om een kluis bestand te maken tegen inbrekers, is er namelijk veel metaal nodig, terwijl voor brandwerendheid juist een goede isolatie van belang is. Het gebruik van metaal geleidt echter warmte en vermindert dus de bescherming tegen brand. Het is daarom verstandig goed op de specificaties van de kluis te letten en de voor jouw juiste verhouding te kiezen. Let dus ook op de eerder genoemde indicatie waardeberging: hoe hoger deze indicatie, hoe beter de kluis bestand is tegen inbraak.

Bekijk ons brede assortiment van kluizen voor meer informatie of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies.

7219-hoe-kies-ik-een-kluis-voor-web.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: