Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352AR Papendrecht
078-6416410 - klantenservice@epine.nl

Wat is een dubbelbaardslot?

Geschreven door op Surf je onze website door op zoek naar een mooie kluis, dan zul je vaak de term 'dubbelbaardslot' tegenkomen. Hè, een slot met twee baarden, zul je dan misschien denken, en ineens zie je twee bebaarde mannen voor je die een kluisdeur bewaken. Zet die gedachte even opzij, en lees rustig verder. Wij leggen je hier uit wat een dubbelbaardslot nou écht inhoudt.

Surf je onze website door op zoek naar een mooie kluis, dan zul je vaak de term 'dubbelbaardslot' tegenkomen. Hè, een slot met twee baarden, zul je dan misschien denken, en ineens zie je twee bebaarde mannen voor je die een kluisdeur bewaken. Zet die gedachte even opzij, en lees rustig verder. Wij leggen je hier uit wat een dubbelbaardslot nou écht inhoudt.

Waarom heet een dubbelbaardslot een dubbelbaardslot?

Een sleutel bestaat meestal uit een speciaal vormgegeven stuk metaal. Met het draaien van de sleutel naar links of naar rechts kan het slot worden geopend of gesloten. Het deel van de sleutel dat het mechaniek van het slot bedient, noemen we de 'baard' in het Nederlands. Deze baard is uitgerust met bepaalde vormen of inkepingen, die in het slot passen. Een enkel slot heeft één baard, een dubbelbaardslot twee. Vandaar de term 'dubbelbaardslot' dus! En dat ziet er zo uit:

Deze dubbelbaardsleutel is trouwens van de Technomax DPK 4 Brand- in braakwerende kluis.

Ook leuk: het bontebaardslot

Een andere term die je in de wereld van sloten nog wel eens tegen zou kunnen komen, is het 'bontebaardslot'. Euhh... een man die dacht 'ik doe eens gek' en zijn baard heeft geverfd in verschillende kleuren? Nee dus. Een bontebaardslot of baardsleutelslot is een eeuwenoud type slot, dat door de Romeinen is uitgevonden. De sloten van de Romeinen werden van brons en ijzer gemaakt. Ze waren geschikt om niet alleen huizen, maar ook kisten veilig af te sluiten. Het was dan ook in deze tijd dat handzame sleutels werden ontwikkeld, de voorlopers van de sleutels die wij vandaag de dag kennen. Interessant detail: voor de Romeinen was het bezit van een slot met sleutel een statussymbool. Veel sleutels werden door de Romeinen dan ook als sieraad gedragen. Er werden zelfs sleutels gemaakt die alleen als sierraad dienden. Het bontebaardslot was overigens tot in de 18e eeuw het meest gangbare slot, maar wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Hij is inmiddels ingehaald door andere typen sloten die minder snel te manipuleren zijn. Zoals het dubbelbaardslot bijvoorbeeld!

Voor- en nadelen van een dubbelbaardslot

Veel kluizen worden standaard geleverd met een dubbelbaardslot. Dit type slot brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Een van de grootste voordelen van een dubbelbaardslot is dat ze in verhouding tot elektronische sloten aanzienlijk goedkoper zijn, terwijl ze zeker niet onderdoen voor elektronische varianten op het gebied van veiligheid. Daarnaast is een dubbelbaardslot minder gevoelig voor wisselende weersomstandigheden, waardoor dit type slot eveneens een zeer hoge betrouwbaarheid heeft. En ook niet onbelangrijk: je hoeft geen code te onthouden én je bent niet afhankelijk van batterijen of een stroomvoorziening. Dit is vooral handig op plaatsen waar moeilijk aan stroom te komen is.

Een voor de hand liggend nadeel aan een dubbelbaardslot is dat je de sleutel goed moet bewaren. Zodra een inbreker deze in handen krijgt, is het openen van de kluis natuurlijk een fluitje van een cent. En ben je 'm kwijt, dan kun je de kluis zelf niet meer openen zonder de kluis te forceren en dus te beschadigen, of te laten openen door een specialist. Een ander nadeel is dat het niet eenvoudig is om zomaar een sleutel bij te laten maken. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid tot het nabestellen van een sleutel, maar alleen als je nog beschikking hebt over de originele sleutel en het serienummer. Die moet je dan dus ook goed bewaard hebben.

De sleutel tot een succesvol gebruik van een dubbelbaardslot

Gelukkig wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Het onverhoopt kwijtraken van de sleutel kun je zelf namelijk gemakkelijk voorkomen met de volgende gouden tips.

  1. Hanteer een secuur sleutelbeheer
    Dubbelbaardsloten worden doorgaans geleverd met twee sleutels. Eentje voor gebruik, en een als reserve dus, of voor een tweede gebruiker die ook toegang nodig heeft tot de kluis. Let je goed op waar je deze sleutels bewaart, dan is er niks aan de hand en loop je niet het risico je kostbaarheden kwijt te raken. Denk dus altijd goed na over waar je jouw eigen kluissleutel en eventuele reservesleutels bewaart.
  2. Kies voor een slimme opbergplaats van jouw kluissleutels
    Uit het zicht, en goed toegankelijk. Bewaar de (reserve)sleutels nooit in een lade of kastje in de buurt van de kluis. Dat is vragen om problemen.
  3. Doe zoals de Romeinen
    Slimme jongens, die Romeinen! Een andere optie is de sleutel bij je te dragen als een sieraad. Zo weet je altijd waar je sleutel is, en het staat nog leuk ook! Wil je 'm toch niet in het zicht hebben, dan kan je de sleutel altijd nog in een speciaal vakje in je tas of broekzak stoppen, of aan je broekriem vastmaken.
  4. Hang de kluissleutels niet aan je sleutelbos
    De kluissleutels aan je normale sleutelbos is geen goed idee, als je de gewoonte hebt om deze als je binnenkomt gewoon ergens neer te leggen. Naast het risico dat je de bos kwijt raakt, zullen inbrekers als eerste kijken naar de sleutels die op tafel of op de kast liggen.
  5. Geef de reservesleutel voor bewaring aan een vertrouwd persoon
    Ook een goed idee: geef de reserve sleutel van jouw dubbelbaardslot in bewaring bij iemand die jij vertrouwt. Zo heb je nooit het risico om in één keer je sleutels kwijt te raken.

Kluizen in ons assortiment met dit type slot

Bekijk alle kluizen met een dubbelbaardslot in ons overzicht inbraakwerende kluizen en brand- en inbraakwerende kluizen. Selecteer hiervoor 'dubbelbaard sleutelslot' in het linkermenu, onder 'type slot'.

8180-afbeelding-dubbelbaardslot-2.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: