Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352AR Papendrecht
078-6416410 - klantenservice@epine.nl

Een kluis zelf plaatsen en verankeren, hoe doe je dat?

Als inbrekers jouw kluis zo mee kunnen nemen, heb je er niks aan om jouw waardevolle spullen erin op te bergen. Of inbrekers de kluis nou open kunnen krijgen of niet - je bent dan sowieso jouw spullen kwijt. Om de veiligheid die een kluis biedt dus optimaal te benutten, is het daarom van groot belang om deze te verankeren. Volgens de Europese Norm is dit zeker essentieel voor kluizen die minder dan 1000 kilo wegen. Ook is dit een eis van de meeste verzekeringen. Je kunt ervoor kiezen jouw kluis te laten verankeren door een specialist, maar je kunt dit ook zelf doen. Wij leggen je hier uit hoe.

Voordat je begint met verankeren zijn er 3 belangrijke stappen die eerst moeten worden dorrgelopen:

  1. Bepaal waar je de kluis wilt plaatsen.
  2. Bepaal waaraan je de kluis gaat verankeren.
  3. Bepaal met welk materiaal je de kluis verankert.

Persoonlijk advies ®

1. Bepaal waar je de kluis wilt plaatsen

Al voordat je een kluis aanschaft, is het van belang om te bedenken waar je de kluis precies wilt plaatsen. Voor optimale bescherming moet deze plek aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De desbetreffende ruimte moet voor jou gemakkelijk toegankelijk zijn. Het gebruik van een kluis is alleen zinvol als je er zelf goed bij kunt. Is dat niet het geval, dan bestaat de kans dat jouw waardevolle spullen niet veilig in de kluis opgeborgen blijven, omdat je ze nou eenmaal weleens nodig hebt. Kies dus een plek uit die voor jou geen belemmering oplevert wat betreft het openen en sluiten van de kluis.
  • De gekozen plek is het beste een onopvallende plek. Je wilt immers niet dat iedereen gelijk doorheeft waar de kluis zich bevindt. Zo houd je jouw kostbaarheden veilig uit het zicht.
  • De plek waar je jouw kluis plaatst, moet bij voorkeur een stevige omgeving bevatten. Het beste is als je de mogelijkheid hebt om de kluis te verankeren aan een vlakke betonnen muur of vloer. Dit is uiteraard afhankelijk van het type kluis dat je kiest.

Bij een kluis voor thuis kun hierbij denken aan de volgende plaatsen:

  • In een slaapkamer
  • In een bureau, kast of ander meubel weggewerkt
  • Op zolder
  • In de garage

Bij een kluis voor op kantoor is het vooral van belang dat het geen plek is waar meerdere mensen vaak komen. Indien mogelijk kun je hiervoor het beste kiezen voor een plek die al extra beveiligd is door middel van een alarmsysteem.

2. Bepaal waaraan je de kluis gaat verankeren

Zoals we net al benoemden, kies je het beste voor een plek met een stevige onder- of achtergrond om jouw kluis aan te verankeren. Dit is belangrijk, want het materiaal waaraan de kluis wordt verankerd, bepaalt mede de manier waarop jouw kluis wordt geïnstalleerd. Poreus materiaal kun je het beste mijden, want dan kunnen inbrekers jouw kluis alsnog zo meenemen. Een betonnen wand of vloer is het beste - of een stevig stenen of houten oppervlak.

Let op:

  • Sommige privékluizen zijn specifiek geschikt voor inbouw in kledingkasten of andere meubels. Deze bevatten hiervoor een bevestigingsmogelijkheid in de achterwand van de kluis.
  • Brandwerende kluizen (ook wel brandkasten genoemd) bevatten doorgaans alleen verankeringsgaten in de bodem van de kluis. Gaten in de zijkant van dit type kluis zouden de brandwerende werking namelijk teniet doen. Het is dus essentieel dat je hier zelf ook geen gaten in boort. Een brandwerende kluis moet enkel worden verankerd op een stevige betonnen vloer.
  • Bekijk of er geen leidingen zitten in de vloer of muur waaraan je de kluis wilt bevestigen.
  • Verplaats je even in een inbreker en bekijk de verankeringsplaats dan nog een kritisch: zitten er geen spleten, plinten of kieren waartussen inbrekers grip zouden kunnen krijgen?

3. Bepaal met welk materiaal je de kluis verankert

Er zijn grofweg vier gangbare manieren van verankering van een kluis: met pluggen en houtdraadbouten, door middel van mechanische ankers, met chemische ankers, of door de kluis te verlijmen.

Verankering met pluggen en houtdraadbouten

Dit is veruit de makkelijkste manier voor het verankeren van jouw kluis. Hierbij boor je gaten in de muur of vloer, waar je vervolgens de desbetreffende pluggen insteekt. Zo schroef je de kluis vast. Dit heeft echter ook een nadeel: de kluis is relatief makkelijk los te trekken, en de kwaliteit van de pluggen laat soms te wensen over. Tip: kies bij deze verankeringsmethode voor zo groot mogelijke pluggen en schroeven. Deze bieden meer weerstand dan kleinere varianten.

Een kluis zelf plaatsen en verankeren, hoe doe je dat? - Verankering met pluggen en houtdraadbouten

Verankering met mechanische ankers (keilbout)

Mechanische ankers, ook wel keilbouten genoemd, bevestig je op een vergelijkbare wijze. Dit zijn echter speciale bouten die substantieel meer weerstand bieden dan een plug. De mate van weerstand wordt bepaald door de diameter van de bout: hoe groter de diameter, hoe groter de treksterkte. De meeste gecertificeerde kluizen in Europa worden standaard geleverd met gaten in de achterwand voor mechanische verankering. Het nadeel van deze methode is dat deze alleen kan worden toegepast op beton.

Een kluis zelf plaatsen en verankeren, hoe doe je dat? - Verankering met mechanische ankers (keilbout)

Verankering met chemische ankers

Chemische ankers zijn doorgaans de sterkste methode voor het verankeren van een kluis. Hiervoor boor je verankeringsgaten in de vloer of de muur, die je vervolgens opvult met een speciaal middel: "chemische twee componentenemulsie". Voordat dit uithardt, steek je pennen door de kluis in de geboorde gaten. Vervolgens verhardt de emulsie rondom deze pennen. Hierdoor zitten deze muurvast en is de kluis met geen mogelijkheid meer los te krijgen. Let op: het oppervlak waaraan de kluis wordt bevestigd, moet hiervoor minimaal 10 centimeter dik zijn.

Een kluis zelf plaatsen en verankeren, hoe doe je dat? - Verankering met chemische ankers

Verankering door verlijmen

Heb je geen goede plek beschikbaar waar je de kluis kunt verankeren met bovenstaande methodes, dan kun je kiezen voor verlijmen als alternatief. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van speciale MS polymeerkit. Het voordeel van deze manier van verankeren is dat je de kluis in feite overal op kunt bevestigen, en dat eenvoudig zelf kunt doen. Een nadeel is echter dat je kluis ook niet meer loskrijgt en kunt verplaatsen. Ook raakt de onder- of achtergrond waarop je lijmt mogelijk beschadigd.

Een kluis zelf plaatsen en verankeren, hoe doe je dat? - Verankering door verlijmen

Hulp nodig?

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het verankeren van je kluis? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

  • Uitgebreid betaalgemak: