Inbraakwerendheid
Inbraakwerende kluizen beschermen kostbaarheden zoals geld, belangrijke documenten en foto's tegen inbraak en diefstal. Met andere woorden: tegen aanvallen van buitenaf. De mate van weerstand tegen deze aanvallen wordt bepaald door metaaldikte en metaalsoort, het aantal sloten en andere factoren in de wanden en deuren die het inbrekers moeilijk maken. Er zijn een aantal constructiekenmerken waaraan je een inbraakwerende kluis kunt herkennen:
- Stevig sluitwerk met grote schoten;
- Een relatief hoge drempel van kluisdeur naar kozijn waar de kluisdeur in valt;
- Verankeringsgaten in de bodem en/of de achterwand, waarmee de kluis kan worden vastgezet. Dit voorkomt dat inbrekers de kluis mee kunnen nemen
- Een ingebouwde dievenklauw aan de scharnierkant van de kluisdeur.
Goede inbraakwerende kluizen en kasten zijn getest volgens in Europa geldende normeringen, zoals EN 14450 en EN 1143-1. Er zijn een aantal toonaangevende testinstituten van inbraakwerende kluizen in Europa, zoals VdS in Duitsland, CNPP in Frankrijk, Istituto Giordano in Italië en de instituten SP, SBSC en SSF in Zweden.
In tegenstelling tot verouderde normeringen, zijn de huidige Europese normen prestatienormen. Dit betekent dat er een bepaald niveau van eisen of normen moet worden behaald. Tests worden uitgevoerd door specialisten die beschikken over de juiste kennis, vaardigheden en natuurlijk het nodige inbraakgereedschap. Hierbij wordt uitgegaan van de meest ongunstige situatie die men kan bedenken, het 'worst case' scenario. Vaak worden bij de tests één of meerdere openingen (handgat of mangat) gemaakt. Het resultaat daarvan wordt vervolgens omgezet in een score waarbij rekening wordt gehouden met de factor tijd en het gebruikte gereedschap. Hoe hoger deze score uitvalt, hoe hoger de weerstand van de kluis. Op basis van de testresultaten wordt de kluis ingedeeld in een weerstandsklasse.
De mate van weerstand wordt ook wel uitgedrukt in de indicatie waardeberging. Deze indicatie geeft aan welke waarde de verzekeraars als dekking accepteren. Hoe hoger het geldbedrag, hoe inbraakwerender de kluis.
Daarbij moeten ook de bijbehorende sloten voldoen aan bepaalde eisen. Kluizen krijgen alleen een certificering toegekend als ook dit het geval is. Bij gecertificeerde kluizen hoef je dus niet apart op de kwaliteit van het slot te letten.
Voor inbraakwerende kluizen bestaan bijvoorbeeld de volgende belangrijke veiligheidsnormen:
EN 14450 Europese Norm voor privékluizen met Security Level S1 en S2. 'Security Level' wordt hierbij ook wel 'Klasse' genoemd;
EN 1143-1 Europese Norm voor kluizen Grade 0 t/m klasse VI;
EN 1143-2 Europese Norm voor afstortkluizen Grade DI t/m klasse DIV;
'Grade' wordt ook wel 'Klasse', 'CEN' of 'Eurograde' genoemd en in 2 worden de Grades aangeduid met een Romeins teken (I, II, etc.) In EN 1143-1 loopt de classificatie door tot Grade XIII. Deze hogere klassen worden ingezet voor kluiskamers (volledige kamers die als kluis zijn ingericht). Kluizen gaan tot Grade VII.
NCP (Safe) norm. Deze norm is per 1 januari 2016 komen te vervallen. Tot dan toe verkochte producten behouden echter hun waarborging.
Een andere norm die je in Nederland ook tegen kunt komen is het SKG inbraakwerendheid certificaat. Dit certificaat toont aan of hang- en sluitwerk voldoet aan de Nederlandse Norm (NEN5089) voor sterkte en duurzaamheid. Wanneer een product aan de eisen voldoet, krijgt het een classificatie in sterren. Het aantal sterren geeft de inbraakwerendheid van het product aan. Er zijn drie verschillende classificaties:
1 SKG ster: standaard inbraakwerend
2 SKG sterren: zwaar inbraakwerend
3 SKG sterren: extra zwaar inbraakwerend