Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - sales@epine.nl

Een kijkje in de geschiedenis van de step

Geschreven door op De step is tegenwoordig uitgegroeid tot een praktisch en leuk vervoersmiddel voor volwassenen. Een blik op ons ruime assortiment e-steps, bijvoorbeeld handig voor forenzen, zegt al genoeg. Toch sieren deze steps het straatbeeld nog niet zo lang. Want wanneer werd eigenlijk de eerste step uitgevonden, en door wie? Wij nemen je even mee door de fascinerende geschiedenis van dit hippe vervoersmiddel.

De step is tegenwoordig uitgegroeid tot een praktisch en leuk vervoersmiddel voor volwassenen. Een blik op ons ruime assortiment e-steps, bijvoorbeeld handig voor forenzen, zegt al genoeg. Toch sieren deze steps het straatbeeld nog niet zo lang. Want wanneer werd eigenlijk de eerste step uitgevonden, en door wie? Wij nemen je even mee door de fascinerende geschiedenis van dit hippe vervoersmiddel.

De allereerste step uit 1817

Even helemaal terug naar het begin: de allereerste step. De uitvinding van de step hangt samen met de ontwikkeling van de eerste typen fietsen. Een aantal gebeurtenissen in de jaren 1800 resulteerden in de introductie van de zogenaamde 'veiligheidsfiets', de voorloper van de moderne fiets en het eerste commercieel succesvolle rijwiel. Dit model had wielen van gelijke grootte, waarmee deze fiets gemakkelijker te berijden was dan de voorloper 'hoogwieler' (met een groot wiel en een klein wiel). In 1817 ontwikkelde de Duitse baron Karl Friedrich Freiherr van Drais de Sauerbronn (1785-1851) voor het eerst een rijwiel dat kenmerken had van een step.

De eerste zelfgemaakte step uit de jaren 1920 – 1930

Verder werden de eersten typen steps jaren later onwikkeld door...kinderen! In de jaren 1930 maakten spelende kinderen op straat in Europa en de Verenigde Staten een step door de wielen van rolschaatsen aan een kleine oude houten plank of oude doos vast te maken. Deze hadden wat weg van een skateboard, doordat ze meestal twee wielen hadden aan beide zijden. Men kon erop draaien door te leunen en/of door tweede bord of plank met een roteerpunt toe te voegen, dat dan als handvat diende. Een bijkomend voordeel van deze constructie was dat deze eigen gemaakte steps veel geluid maakten, wat voor de kinderen die ermee speelden wel zo leuk was. In hun beleving was het dan namelijk net als bij een 'echt' voertuig.

De eerste gemotoriseerde step

De eerste typen gemotoriseerde steps werden ongeveer omstreeks dezelfde periode (1910 - 1930) voor het eerst gemaakt. Zo introduceerde de Autoped Company van Long Island City in New York de zogenaamde 'Autoped' (een woord dat we nu kennen als andere term voor step). De bestuurder van deze step stond op een platform bevestigd aan 10-inch banden, en kon de machine bedienen door middel van de stuurbanden en een stuurkolom. De motor was dikwijls bevestigd aan het voorwiel. Ook was deze step voorzien van een koplamp en achterlamp en een claxon.


De vouwbare Microstep uit eind jaren '90

We nemen even een sprong in de tijd. In 1996 beleefde de step een opleving door de introductie van de Microstep: een vouwbare, aluminium step met wielen als die van inline skates. Deze step werd uitgevonden door Wim Ouboter van Micro Mobility Systems in Zwitserland en werd in de jaren die volgden in verschillende landen ongekend populair voor zowel kinderen als volwassenen.

De moderne e-step

Al deze voorlopers hebben ertoe geleid dat we nu kunnen genieten van slimme, moderne elektrische steps, waarmee je zowel zelf kunt steppen, ondersteund kunt rijden, of geheel elektrisch kunt rijden. Kijk voor een volledig overzicht van dit moois in ons assortiment elektrische steppen, of kom naar de winkel voor advies en een gratis proefrit!

7272-airwheel-z3.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Klantenservice open
  van 09:30 tot 16:30 uur
 • Persoonlijk advies in onze winkel in Papendrecht
 • Uitgebreid betaalgemak: