Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - sales@epine.nl

Welk smartwheels passen het best bij welke leeftijd?

Smartwheels zijn een nieuwe hype in Nederland. Overal op straat ziet men segway’s, hoverboards en andere slimme vervoersmiddelen op wielen. Uiteraard gaat dit niet altijd zonder gevaar. Naast dat de apparaten om de nodige gewenning vragen, is ook de leeftijd van de bestuurder van belang.

Smartwheels zijn een nieuwe hype in Nederland. Overal op straat ziet men segway’s, hoverboards en andere slimme vervoersmiddelen op wielen. Uiteraard gaat dit niet altijd zonder gevaar. Naast dat de apparaten om de nodige gewenning vragen, is ook de leeftijd van de bestuurder van belang. Hoe ouder men wordt, hoe beter men leert omgaan met het verkeer. Om die reden mag niet iedereen zomaar op alle soorten smartwheels rijden en zijn er een aantal regels. Daarom lees je in dit artikel welke smartwheels het best passen bij welke leeftijdsgroep!

Segway

Officieel valt de segway onder de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. Welk smartwheels passen het best bij welke leeftijd?Om die reden mag je pas op
een segway rijden vanaf de leeftijd van 16 jaar. Toch heb je daarvoor geen rijbewijs nodig en hoef je geen helm te dragen. Ook een kenteken is niet verplicht op een segway. Toch raden we zowel de jonge als de oudere segway bestuurder aan, om eerst op een leeg parkeerterrein te oefenen. Anders kunnen onverwachte situaties in het verkeer gevaarlijke toestanden opleveren.

 

Hoverboards

Een hoverboard is een board die voortbeweegt met behulp van een gyroscoop. Dit is een apparaat die meet in welke mate jij de druk verplaatst, met de voeten. Hoverboards zijn in Nederland verboden op de openbare weg en mogen ook niet op de stoep gebruikt worden. Een minimumleeftijd voor deze boards is er echter niet. Dit betekent dat iedereen, ook kinderen, gebruik mogen maken van het board. Wel raden we jonge kinderen aan om een helm te dragen. Zo beperk je de kans op letsel bij eventuele ongelukken!

Elektrische steppen

Tot slot zijn er ook nog steppen die elektrisch worden aangedreven! Echter, worden deze elektrische steppen ook beschouwd als bromfiets. Daarom moet je hiervoor minimaal 16 jaar zijn, om ermee de openbare weg te betreden. Daarnaast moet de step verzekerd zijn en goedgekeurd worden door het RDW. Tevens moet je in het bezit zijn van een bromfietsrijbewijs en een kentekenplaat voor bromfietsen.

Op zoek naar smartwheels voor een bepaalde leeftijdsgroep? Kijk dan vooraf goed naar de regels die er gelden per soort smartwheels. Zoals je leest mogen kinderen jonger dan 16 jaar niet alleen rijden met een hoverboard en zich niet begeven op de openbare weg. Voor iedereen die ouder is dan 16 jaar, kan het hebben van een specifiek rijbewijs vereist is. Voor meer informatie of voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

4962-Airwheel_Lease.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Klantenservice open
  van 09:30 tot 16:30 uur
 • Persoonlijk advies in onze winkel in Papendrecht
 • Uitgebreid betaalgemak: