Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - sales@epine.nl

Tips voor een goed begin

Op een monowheel rijd je niet zomaar weg. Een Smart Balance Board is al eenvoudiger en een twinwheel heeft bijna geen gewenningsperiode. Iedereen zal echter een tijdje moeten oefenen om de bewegingen en het juiste evenwicht onder de knie te krijgen. Bij de een zal dat sneller gaan dan bij de ander. In de praktijk blijkt dat personen met skate- of snowboardervaring het gevoel iets sneller hebben dan personen zonder die ervaring. Maar wat ook een feit is, is dat iedereen het op een bepaald moment onder de knie krijgt. En dan blijkt dat het leuk is. Heel leuk.

Een aantal tips zal het leertraject zeker vereenvoudigen:

 • Draag makkelijk zittende kleding en platte schoenen. Wanneer je je vrij kunt bewegen is het aanleren van bewegingen en het opvangen van een eventuele val veel makkelijker.
 • Draag, helemaal in het begin, bescherming. Een helm, knie- en elleboogbeschermers en handschoenen zijn op z’n minst aan te raden. Want we zullen er niet omheen draaien: Je gaat in het begin een aantal keer vallen…
 • Gebruik de meegeleverde hulpmiddelen. Bij de monowheels worden een strap en hulpwieltjes meegeleverd. Deze zijn niet bedoeld om permanent te gebruiken, maar zullen bij velen in het begin goed van pas komen. Puur om aan het gevoel te wennen en aan de stabiliteit te werken.
 • Oefen op een vlakke ondergrond. En dan het liefste op een plek waar je objecten hebt om je aan vast te houden. Vooral in het begin is het fijn als je nog even een beetje houvast om je heen hebt.

 

Monowheels

En dan aan de slag. Onderstaand geldt voor de monowheels. Deze zijn het lastigst om onder controle te krijgen:

 

 1. Zet je monowheel op de grond. Pedalen uitvouwen en dan aanzetten.
 2. Zet je ene voet stevig op het pedaal. Let erop dat je been lichtjes gebogen is. Zeker niet te gespannen op je been leunen, dat maakt alles zoveel lastiger…
 3. Ga ontspannen rechtop staan. Kijk voor je uit en zorg dat je lichaamsgewicht leunt op het been dat op de grond staat.
 4. Nu komt het belangrijkste, maar tevens het lastigste. Verplaats nu je lichaamsgewicht naar het been dat al op de monowheel staat. Je zult merken dat evenwicht alleen maar is te houden door tegendruk te geven met je kuit.
 5. Wanneer je voelt dat je evenwicht hebt gevonden kun je je andere voet op het pedaal zetten.
 6. Buig nu een heel klein stukje naar voren. Als het goed is zul je langzaam naar voren rijden. Als rechtuit lukt kun je natuurlijk gaan spelen met het verplaatsen van je lichaamsgewicht. Dat is nodig om bochten te maken.


In de meeste gevallen zul je na een dagje “stoeien” aardig overweg kunnen met een monowheel. En zoals bij alles geldt ook hier: Vlieguren maken is verreweg het belangrijkste. Zodra je het gevoel te pakken hebt zul je merken dat het rijden op een monowheel gewoon ontzettend leuk is.

Smart Balance Board

Een Smart Balance Board is een stuk eenvoudiger te berijden. Door de brede constructie met twee wielen aan weerszijden hoef je je niet druk te maken over de stabiliteit naar de zijkanten. En door de gyroscopen wordt je naar voren en naar achteren ook grotendeels in balans gehouden. In de meeste gevallen kun je na een uurtje al heel fatsoenlijk rijden op een Smart Balance Board.

Twinwheels

Tenslotte zijn er ook nog de twinwheels. Deze machines hebben net als de boards ook twee wielen, maar voegen hier nog een “stuur” aan toe. De meeste mensen zullen het model kennen als “Segway”. Dat merk levert inderdaad ook dit soort modellen, maar dan een stuk zwaarder en zo’n 4 keer zo duur…
Twinwheels hebben door de stabiele wielen en de extra houvast bijna geen gewenningsperiode. Stap op en rijd weg. Zo makkelijk is het.Voor welk van de modellen kies je dan?
Hieronder zie je een tabel met de “plussen en minnen” van elk van de drie typen. Het is aan jezelf om de keuze te maken.

 Gewennings-
periode
Snelheid

Inspanning

Geschikt voor
woon/werkverkeer
Afstand na
30 minuten
Parkeren/
Stallen
Prijs

Monowheel+/-++++8 km.+++
Twinwheel++++++++7 km.+/-+/-
Balance Board++++6 km.++++
LopenN.v.t.----2 a 3 km.N.v.t.+++
FietsenN.v.t.++-++8 km.-Divers

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Voor 17:00 besteld,
  morgen gratis* bezorgd
 • Gratis* retourneren
 • Klantenservice open
  van 09:30 tot 16:30 uur
 • Persoonlijk advies in onze winkel in Papendrecht
 • Uitgebreid betaalgemak: