Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Begrippenlijst IP camera

Apps
Bewegingsdetectie
Compatible met NAS
Dome
Infrarood (nachtzicht)
IR-Cut
Kijkhoek
ONVIF
PoE
PTZ
QR code
Resolutie
SD-kaartsleuf
WiFi 
Apps

Apps zijn programmaatjes op smartphone of tablet die bepaalde taken kunnen uitvoeren. Met apps die horen bij IP camera's kunnen in de regel de instellingen van de camera wijzigen, beelden live meekijken en recente beelden terugkijken.

Bewegingsdetectie
Bewegingsdetectie is een goede manier om opslagcapaciteit te besparen. Omdat er alleen wordt opgenomen wanneer de camera beweging bemerkt hoeft deze niet continu op te nemen. Dat spaart ruimte op de SD kaart of op de harde schijf en zorgt ervoor dat terugkijken een stuk eenvoudiger wordt. Er wordt namelijk alleen relevante informatie vastgelegd.

Compatible met NAS
Wanneer een IP camera compatible is met een NAS betekent het dat beelden van die betreffende camera direct kunnen worden opgenomen op een in het netwerk aangesloten NAS. NAS staat overigens voor Network Attached Storage.

Dome
Een Dome camera beschikt over een (vaak vandalismebestendige) semi-transparante koepel om de camera heen. Zo is van buitenaf lastig te zien in welke richting een camera aan het filmen is. Daarnaast zorgt de koepel voor een extra laag bescherming om de daadwerkelijke camera heen.

Infrarood (nachtzicht)
Door middel van infrarood verlichting kun je ook in duisternis herkenbare beelden maken. Afhankelijk van de camera kun je tot circa 15 meter ver kijken in volledige duisternis. Beelden worden overigens wel zwart-wit.

IR-Cut
IR-Cut is een filter in de camera dat ervoor zorgt dat ook bij lastige lichtsituaties nog goed herkenbare beelden geschoten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan direct zonlicht of tegenlicht.

Kijkhoek
Een grote kijkhoek betekent automatisch dat je een groot gebied in één keer kunt filmen. Dat kan in sommige situaties enorm van pas komen. Wel is het zo dat een grote kijkhoek meestal zorgt voor vertekening aan de zijkanten van het beeld ("fisheye").

ONVIF
Ieder cameramerk maakt gebruik van haar eigen protocollen en technieken. Om ervoor te zorgen dat apparatuur van verschillende merken toch compatible met elkaar is heeft een consortium een aantal afspraken gemaakt. Op het moment dat apparatuur voldoet aan die afspraken kun je ervan uitgaan dat het zonder problemen met elkaar samenwerkt. Die betreffende afspraken zijn vastgelegd in het "ONVIF"-protocol.

PoE
PoE is de afkorting van Power over Ethernet. Met behulp van deze techniek worden zowel beeld als stroom door één kabel getransporteerd. Het grote voordeel hiervan is dat er bij de camera's in de buurt geen stopcontact hoeft te zijn. De voeding wordt namelijk via dezelfde netwerkkabel naar de camera's gestuurd als de beelden juist van de camera's naar de recorder.

PTZ
Pan, Tilt en Zoom. Dat betekent draaien, kantelen en zoomen. Een PTZ-camera kun je van afstand richten op datgene dat je wilt filmen. Zo kan één camera een heel groot gedeelte van de ruimte of terrein afdekken.

QR code
Iedere IP camera heeft een eigen, uniek identificatienummer. Door dit nummer in te voeren in een app of software kan de camera worden aangesproken en de beelden worden bekeken. Een camera aanmelden kan echter niog veel eenvoudiger door de QR code te scannen. Dat is het vierkante "streepjescode-achtige" vlakje op de camera. In die code zitten alle gegevens van de camera verwerkt. Extra instellingen zijn dus niet nodig.

Resolutie
De resolutie van een camera bepaalt in belangrijke mate de scherpte of detaillering van het beeld. Resolutie wordt aangeduid in aantal pixels. Een groot aantal pixels betekent een scherp en gedetailleerd beeld. Vroeger was VGA (640x480) de standaard, tegenwoordig zijn HD (1280x720) en Full HD (1920x1080) de meestgebruikte beeldresoluties.

SD-kaartsleuf
Wanneer een camera is uitgerust met een SD-kaartsleuf kan er lokaal op een SD-kaart worden opgenomen. Dat betekent dat er voor wat betreft de opslag van beelden geen externe apparatuur hoeft te worden gebruikt. De beelden die worden opgeslagen op de kaart kunnen via de app terug worden gekeken.

WiFi
Draadloze netwerken werken op basis van WiFi met een frequentie van (meestal) 2,4 GHz. WiFi netwerken zijn de standaard draadloze internetnetwerken in huishoudens. Draadloze IP camera's kun je aanmelden in een dergelijk netwerk. Op die manier kun je de beelden van die camera bekijken via ieder device binnen dat netwerk en daarbuiten.

Bekijk aanbod

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis* bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist? Bel, mail of chat, WhatsApp
 • De beste deal maken? Vraag naar jouw korting
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: