Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Beveiligingscamera. Veiligheid versus privacy

Beveiligingscamera’s worden steeds vaker aangeschaft door particulieren die hun spullen in de gaten willen houden. Maar wat mag je nu eigenlijk filmen met zo’n camera? En wat absoluut niet? Epine vertelt het je!


Beveiligingscamera’s worden steeds vaker aangeschaft door particulieren die hun spullen in de gaten willen houden. Maar wat mag je nu eigenlijk filmen met zo’n camera? En wat absoluut niet? Epine vertelt het je!

Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).”

De wet is duidelijk. Toch?


Dat betekent dat wanneer je een camera gebruikt om te filmen op plaatsen waar mensen “zomaar” mogen komen, je duidelijk kenbaar moet maken dat er gefilmd wordt. Geldt dus voor winkels, parkeerplaatsen, openbare weg, etcetera. Wanneer een camera zo ver weg wordt opgehangen dat gezichten en kentekens niet herkenbaar in beeld kunnen worden gebracht is het dan weer niet nodig om dit kenbaar te maken. Allemaal betrekkelijk heldere taal.


Maar nu die beveiligingscamera in je huis of bedrijf. Dat zijn per slot van rekening géén openbare ruimtes.

Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).”

Daar geldt dat de privacy van de gefilmde personen voorop staat.
Je mag je niet zomaar iemand filmen, waar dan ook… Tenzij er een belang is dat zwaarder weegt dan het belang van de privacy! Dan mag je de personen om wie het gaat wél filmen. Dus wanneer je een medewerker verdenkt van raadselachtige praktijken mag je die werknemer (proberen te) filmen. Bij de rest van je werknemers prevaleert het recht op privacy nog altijd boven het mogen filmen.

Je buurvrouw filmen die in haar tuin ligt te zonnen mag niet. Privacy hè?

Je babysitter stiekem filmen mag niet. Tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn dat ze je kinderen verwaarloost of zelfs mishandelt. Dan mag het weer wel.

Wanneer iemand zich wederrechtelijk in jouw privéruimte bevindt geldt die inbreuk als zwaarwegender dan de privacy van het individu. Met andere woorden: Een inbreker of dief mag je dus wel filmen.


Filmen is één. Publiceren is echter een ander verhaal.

Wanneer personen herkenbaar in beeld gebracht worden mag een opname niet gepubliceerd worden. Tenzij vooraf duidelijk is aangegeven dat beelden openbaar gemaakt kunnen worden. En zelfs in dat geval geldt dat privacy gerespecteerd dient te worden. Op een dance-feest mag dus vooraf aangekondigd worden dat video-opnamen gemaakt én online geplaatst kunnen worden. Dan mag de organisator best flitsende beelden van een dansende menigte publiceren met close-ups van bezoekers. Een opname van een stomdronken bezoeker (M/V) die in ondergoed op de bar gaat staan dansen mag dan weer niet zomaar gepost worden. Het is duidelijk dat zo’n beeld schadelijk kan zijn voor het imago van de desbetreffende persoon.


En bij een inbraak of diefstal?

Dan mogen beelden aan de politie gegeven worden. Justitie zal in zo’n geval niet veel interesse tonen in hoe de beelden geschoten zijn. Ook wanneer de opnames tot stand zijn gekomen op een manier die niet volledig volgens de regels is. Het in beeld gebrachte feit is op dat moment belangrijker. Let wel, naderhand kan alsnog gekeken worden naar de opnames, met alle gevolgen van dien.


Houd je dus netjes aan de regels wanneer je een camerasysteem installeert. Dan kan er niets misgaan!


3057-Camera_privacy.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist met onze online chat
 • Producten in het echt zien? Kom naar onze winkel in Papendrecht
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: