Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Cameras en domotica in de zorg

Camera's en domotica kunnen vele taken in de zorg overnemen of vergemakkelijken. Lees hier wat moderne technologieën te bieden hebben voor zorgverleners en mantelzorgers.


IP camera’s en beveiligingscamera systemen worden vanzelfsprekend vaak gebruikt om objecten of terreinen mee in de gaten te houden. De technologie waarvan de camera’s gebruikmaken heeft de laatste jaren grote sprongen gemaakt. Met de komst van digitale systemen en smartphones is er een volledig nieuwe wereld opengegaan van betaalbare, gebruiksvriendelijke en flexibele camerasystemen om ook op afstand een oogje in het zeil te kunnen houden. En dat betekent dat het gebruik ineens niet meer beperkt is tot “traditionele” bewakingstoepassingen. Een ander gebied waar camerabewaking heel nuttig kan zijn is de zorg.


Moderne technologie kan er namelijk voor zorgen dat een cliënt (of patiënt) langer zelfstandig kan blijven wonen of op een efficiëntere, rustigere manier kan worden verzorgd. Zowel huisautomatisering als camerabewaking kunnen een deel van de zorgverlening overnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een camera gericht op het bed van een patiënt voor toezicht op afstand of een slimme deurbel waarmee bij het aanbellen van ongewenste personen een alarm naar een hulpverlener gegeven kan worden.


Een IP Camera (met infrarood nachtzicht) kan een enorm nuttig hulpmiddel zijn voor toezicht op patiënten. Een fysieke bezoekronde van een verzorger kan zorgen voor een verstoring van de nachtrust bij de patiënt. Wanneer er echter camera’s hangen die gericht zijn op de bedden hoeft er alleen nog maar naar monitors gekeken te worden. En uiteraard kan er veel sneller worden ingegrepen wanneer er wél iets gebeurt. Want in plaats van een periodieke toezichtronde worden patiënten constant in de gaten gehouden. Is het niet door de verzorger, dan wel door de bewegingsdetectie in de camera.

Klik hier voor onze IP Camera's.


Maar denk ook eens aan nog zelfstandig wonende ouderen. Als er, met hun toestemming, camera’s in hun woning geplaatst worden kan een familielid of professioneel hulpverlener altijd even mee gluren om te zien of alles nog goed gaat. Een PTZ-camera (Pan, Tilt, Zoom) maakt het allemaal nog mooier. Draai naar de woonkamer om te zien dat oma nog rustig voor de televisie zit te breien, draai dan naar de keuken om te zien of er geen pannetje meer op het vuur staat.

PTZ tip: De Amaryllo iCam HD 360


Naast IP camera’s kan ook domotica een weg gaan vinden richting de zorg. Een relatief eenvoudig te realiseren toepassing is een verlichtingssysteem dat afhankelijk is van de situatie. Zo kan ingesteld worden dat het licht in de badkamer aangaat wanneer de patiënt ’s nachts uit bed stapt. En natuurlijk uit wanneer men weer ligt. Veilig en energiezuinig.


Een ander voorbeeld van een smart home toepassing is de slimme WiFi deurbel. Deze vervangt de analoge deurbel en het ouderwetse kijkgaatje door een modern geheel van bel met cameraatje aan de buitenzijde en een unit met scherm voor binnen. Zo kun je niet alleen zien wie er aan de deur staat, maar ook communiceren met die persoon. Door de verbinding met het WiFi netwerk kun je ervoor kiezen om anderen op afstand ook toegang te geven tot het systeem. Een familielid of zorgprofessional kan op die manier meekijken en eventueel beslissen of er mag worden opengedaan. Daarnaast geldt ook hier dat ingrijpen veel sneller kan door de “live” verbinding.

Bekijk hier onze WiFi deurbellen.


Domotica en cameratoezicht in de zorg staan nog in de kinderschoenen. Daarnaast is de zorg niet de sector waar het makkelijkst geld wordt uitgegeven voor dit soort moderne zaken. Wij denken echter dat het gaat om een investering die zichzelf terugverdient door de gewonnen efficiëntie.

Wie neemt het voortouw?
3348-zorg1.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: