Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Pan Tilt Zoom. Het voordeel van een PTZ-camera.

Een PTZ camera is een camera is een camera die van afstand te besturen is. Zowel draaien, kantelen als zoomen is mogelijk. We zetten de voor- en eventuele nadelen van PTZ-camera's eens op een rijtje.


Pan, Tilt, Zoom

PTZ staat voor Pan, Tilt en Zoom. In goed Nederlands is dat draaien, kantelen en zoomen. Je kunt de camera via software of smartphone app de door jou gewenste richting op laten kijken. Zo bepaal jij zelf wat er wordt opgenomen of wat je live bekijkt. Wanneer flexibiliteit gewenst is voor wat betreft de kijkrichting van een bewakingscamera is een PTZ-camera de juiste oplossing. Als echter altijd dezelfde plek gefilmd moet worden kun je beter kiezen voor een IP-camera met een vaste focus.

Voordelen van een PTZ-camera

Wanneer is een PTZ-camera de beste oplossing?

 • Wanneer je iets wilt bewaken dat geen vaste plek heeft. Stel dat je je geparkeerde auto in de gaten wilt houden, maar die staat niet altijd op dezelfde plek. Dan kun je 's avonds eenvoudig de camera richten op de juiste plek.
 • Of als je verschillende delen van een ruimte of terrein achtereenvolgens wilt bewaken. Het is soms zelfs mogelijk om de camera automatisch een bepaald patroon te laten afwerken. Zo kun je met slechts één camera een ontzettend groot gebied in de gaten houden.
 • Grote voordelen heeft een PTZ-camera natuurlijk wanneer iemand de camera "live" kan besturen. Het is op die manier mogelijk om met één camera een groot gedeelte van een ruimte of terrein in de gaten te houden.
 • En "live" is het uiteraard ook mogelijk om personen of objecten te volgen. Dat kan in bepaalde situaties enorm van pas komen.
 • Als baby- of huisdierencamera is een PTZ-camera vanzelfsprekend een uitkomst. Je kunt van afstand niet alleen kijken of je kleintje er rustig bijligt, maar zelfs even inzoomen om het gezichtje te zien. Of checken of je hond de woonkamer wel heel gelaten heeft tijdens je afwezigheid. En gelijk zien wat je trouwe metgezel op dit moment aan het doen is.

Onze tip voor op de babykamer: De Lumiere EP-PM12WP. HD-resolutie en verkrijgbaar in wit én roze.

Verschillende PTZ-camera's

Een PTZ-camera is, net als vaste IP-camera's, te verkrijgen in veel verschillende varianten. Zo zijn er PTZ-camera's waarbij de camera in een weer- en vandalismebestendige dome is gebouwd. Dit model is dan ook uitstekend geschikt voor buiten. Deze soort kom je ook vaak tegen in het uitgaanscircuit. Zo kun je met een beperkt aantal camera's een enorm groot gebied in de gaten houden en eventueel inzoomen op een verdachte situatie.

De resolutie van een PTZ-camera varieert van VGA tot Full HD. De meeste Pan Tilt Zoom-camera's werken met een resolutie van 1280 x 720 beeldpunten. Dat wordt HD genoemd. Dit is voldoende om kleine details perfect weer te geven en digitaal inzoomen mogelijk te maken zonder dat de herkenning van personen onmogelijk wordt.

Onze tip voor buiten: De Lumiere EP-PD22W Outdoor. In stevige behuizing.

Overal een PTZ-camera?

Waarom zou je dan niet altijd een PTZ-camera gebruiken?

Een PTZ-camera heeft niet alleen voordelen. Omdat er in zo'n camera veel meer techniek wordt gebruikt is de camera niet alleen onderhevig aan meer slijtage en onderhoud dan een vaste camera, maar is deze uiteraard ook duurder in de aanschaf. Daarnaast bestaat het risico dat "iemand" op enig moment vergeet om de camera weer terug te zetten naar de juiste positie. Zo kan het gebeuren dat de camera een tijd lang gefocust is op een totaal irrelevante plek.


Conclusie

Bewakingscamera's zijn er in veel verschillende versies. Modellen voor binnen. Of in een stevige behuizing voor buitengebruik. Camera's met een vaste positie en focus. Of juist door de gebruiker op afstand te bewegen. Die laatste groep IP-camera's noemen we PTZ-camera's.

Een Pan Tilt Zoom-camera is in sommige situaties een ideale oplossing. Voor bijvoorbeeld babymonitoring of erf-bewaking zijn er geen betere opties te verkrijgen. En helemaal nu de prijzen van dit soort camera's een flink stuk zijn gedaald wordt een PTZ-camera voor steeds meer situaties een haalbare optie.

Klik hier voor al onze PTZ-camera's.

3407-ZH-IZV15_5.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist met onze online chat
 • Producten in het echt zien? Kom naar onze winkel in Papendrecht
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: