Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Wat is een IP-code?

Geschreven door op Ben je op zoek naar een goede beveiligingscamera in ons assortiment IP-camera's of een goed alarmsysteem, dan zul je in de specificaties van onze producten geregeld een bepaalde code tegenkomen die de mate van weerbestendigheid uitdrukt. De camera's uit de Vegas ProView sets hebben bijvoorbeeld een weerbestendigheid van IP66. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? En welke codes bestaan er nog meer? Wij leggen het uit.

Ben je op zoek naar een goede beveiligingscamera in ons assortiment IP-camera's of een goed alarmsysteem, dan zul je in de specificaties van onze producten geregeld een bepaalde code tegenkomen die de mate van weerbestendigheid uitdrukt. De camera's uit de Vegas ProView sets hebben bijvoorbeeld een weerbestendigheid van IP66. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? En welke codes bestaan er nog meer? Wij leggen het uit.

De IP-code: wat is het?

De I en de P in IP-code staan voor de Engelse termen 'International Protection', of ook wel 'Ingress Protection' genoemd. Dit duidt op de mate van beveiliging van de constructie van elektrische apparaten tegen invloeden van buitenaf. Onder deze invloeden verstaan we aanrakingen van mensen, toevallig contact, stof, wind en vooral vocht en water. Het gaat hier om schade door gebruik en eventuele risico's voor de gebruiker van het apparaat. De code is Europees vastgelegd in de norm IEC 60529, door de International Electrotechnical Commission. Deze organisatie, kortweg IEC, is gevestigd in Zwitserland en ontwikkelt en publiceert algemene normen voor elektronica. In Nederland worden dergelijke normeringen verder uitgegeven door het Nederlands Normalisatie-instituut, kortweg NEN.
De naam van deze code heeft dus niks te maken met de term 'IP-camera'. De I en de P in IP-camera staan namelijk voor 'Internet Protocol', wat weer duidt op de mogelijkheid om rechtstreeks beeld en geluid van deze camera's te streamen via een internetverbinding.

Twee cijfers, twee betekenissen

De twee cijfers in de code duiden elk een andere vorm van bestendigheid (beschermingsgraad) aan. Het eerste cijfer geeft uitdrukking aan de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, waar het tweede cijfer de beschermingsgraad tegen vocht weergeeft. 

0 Niet beschermd
1 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mm
2 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm (aanrakingsveilig)
3 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm 
4 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm
5 Beschermd tegen stof (stofvrij)
6 Stofdicht (stofdicht)

Bron: Euronorm.net

Bescherming tegen vocht

Hieronder de tweede cijfers en hun betekenis, deze hebben dus betrekking op de bescherming tegen indringen van water (van druppelend water tot en met langdurig verblijf onder water).

0 Niet beschermd (gewoon)
1 Beschermd tegen druppelend water (druipwaterdicht)
2 Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden
3 Beschermd tegen sproeiend water (regenwaterdicht)
4 Beschermd tegen opspattend water (spatwaterdicht)
5 Beschermd tegen waterstralen (spuitwaterdicht)
6 Beschermd tegen stortbuien
7 Beschermd tegen onderdompeling tot 1 m diep en 30 minuten lang (waterdicht)
8 Beschermd tegen verblijf onder water (drukwaterdicht)

Bron: Euronorm.net

IP66

Om terug te komen op het voorbeeld van de Vegas ProView camera's: IP66 betekent dus dat deze stofdicht zijn en beschermd tegen stortbuien (bijna geheel waterdicht).

7993-wat-is-een-ip-code.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: