Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Wat te kiezen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera?

Geschreven door op Grofweg zijn de meeste cameratoepassingen terug te brengen tot drie modellen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Wat te kiezen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera?

In de wereld van camerabeveiliging zijn honderden verschillende camera's te onderscheiden. Maar grofweg zijn de meeste cameratoepassingen terug te brengen tot drie modellen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera. Weet je niet welk model je moet kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen van deze modellen voor je op een rij, zodat jij kunt bepalen welk model het beste bij jouw situatie past.

IP Camera's | Beveiligingscamera Sets | IP-rating | Waar plaats je het best een camera op- of rond jouw huis?

Bullet IP camera

Wat te kiezen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera?Bullet IP camera. Meest geschikt voor: publieke plaatsen waar beveiliging goed zichtbaar moet zijn.
✅ Grote afschrikwekkende werking (handig voor commerciële gebieden en publieke plaatsen).
✅ Eenvoudig te monteren aan het plafond of de muur. Goed te draaien in de juiste positie.
✅ Uitstekend nachtzicht.
❌ Plaats de camera buiten bereik, anders kan er eenvoudig mee geknoeid worden.

Het bullet model is het eerste bestaande type beveiligingscamera of CCTV camera. Een bullet IP camera is zeer geschikt voor en wordt dan ook veel gebruikt in commerciële omgevingen. Waarom? Een bullet valt goed op en in dergelijke gebieden is dat een voordeel. Dit model heeft van de drie typen IP camera dan ook de meest afschrikwekkende werking. Een ander belangrijk voordeel van dit type IP camera is de beweeglijkheid van de beugels (brackets). Deze kun je goed draaien en kantelen, waardoor je de camera eenvoudig in verschillende posities kunt plaatsen. Daarnaast zijn de meeste bullets voorzien van een gescheiden lens en IR (infrarood) licht, zodat de camera een goed nachtzicht heeft. De afschrikwekkende werking van de bullet IP camera is daarentegen in sommige situaties juist een nadeel. De camera kan niet te laag worden geplaatst, omdat deze opvalt en makkelijk vernield kan worden.
RLC-410 PoE
RLC-511 PoE

Vandal dome IP camera

Wat te kiezen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera?Vandal dome IP camera. Meest geschikt voor: publieke plaatsen met een hoog risico op vandalisme.
✅ Uitermate geschikt voor gebieden met een hoog risico op vandalisme (bijvoorbeeld nachtclubs en publieke plaatsen).
✅ Het is meestal niet zichtbaar welke richting de lens op kijkt (handig in winkels).
❌ Vuil of water op de bol kan problemen opleveren voor nachtzicht.

De naam zegt het al: een vandal proof dome IP camera is vandaalbestendig en dus bijzonder moeilijk te breken of kapot te slaan. Dit soort IP camera is namelijk voorzien van een doorzichtige bol die de lens beschermt. Deze bol is meestal gemaakt van polycarbonaat, een stevig, hard en helder transparant materiaal dat - in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen - tegen hoge temperaturen kan.
Dit type dome IP camera bestaat ook zonder specifieke vandaalbestendigheid. Wil je een echt vandaalbestendige IP camera, dan kun je de internationale standaard IK10 als richtlijn gebruiken. Net als een IP-classificatie, die de weerbestendigheid van een camera aanduidt, is de IK-classificatie ook een internationale norm die de weerstand van producten beschrijft - maar dan hoeveel mechanische impact een product kan weerstaan. Voldoet de dome IP camera aan de IK10 richtlijn, dan weet je zeker dat dit een vandaalbestendige dome is.

Een ander belangrijk voordeel van dit type camera is dat meestal niet zichtbaar is in welke richting de lens filmt. Deze zit immers verstopt achter de transparante bol. In winkels komt dit bijvoorbeeld goed van pas: een winkeldief zal minder geneigd zijn actie te ondernemen, omdat niet te achterhalen is of zijn of haar acties worden vastgelegd.
Een nadeel van de vandal dome IP camera is een mogelijk vertroebeld nachtzicht wanneer er stof of opgedroogd water op de transparante bol zit. Dit komt door het infraroodlicht dat zich achter de bol bevindt. Het infrarood reflecteert vervolgens het vuil of water, wat voor vertroebeld nachtzicht kan zorgen. Dit is op te lossen door de bol regelmatig schoon te maken. Ook kun je het infraroodlicht uitzetten. Wanneer de camera 's nachts voldoende omgevingslicht heeft, heb je dan alsnog goed beeld - en in kleur.

I91BN PoE

Turret dome IP camera

Wat te kiezen: een bullet IP camera, vandal dome IP camera of een turret dome IP camera?Turret dome IP camera. Meest geschikt voor: discrete beveiliging voor huizen of bedrijven.
✅ Eerste keuze voor de meeste toepassingen (residentieel of commercieel).
✅ Compact en discreet.
✅ Zonder box of beugel nodig te hebben, te monteren aan het plafond of de muur.
✅ Uitstekend nachtzicht.
❌ Vermijd gebruik van dit type camera in gebieden met een hoog risico op vandalisme.
❌ Kan gebruikt worden in winkels, maar let op: de richting van de lens is goed zichtbaar.

De turret dome IP camera (ook wel eyeball dome genoemd) is eigenlijk een combinatie van de bullet en de vandal dome IP camera. Dit model is zeer populair en geschikt voor de meeste algemene camerabeveiliging toepassingen.
Belangrijk voordeel van de turret is dat deze IP camera compact en discreet is. Voor huiselijke toepassingen is dit model dan ook uitermate geschikt. Je kunt er eentje bij de voordeur plaatsen bijvoorbeeld, zonder dat de camera meteen esthetisch afbreuk doet aan je huis. Je kunt meerdere turrets plaatsen, zonder dat jouw huis meteen een fort lijkt.

Daarnaast heb je bij dit type dome IP camera minder last van regen of stof dan bij de vandal dome IP camera, doordat de deze modellen een platte voorkant hebben (flat faced dome). Hier loopt het water makkelijker af.
De turret is flexibel in montage: je kunt dit model zowel aan het plafond, onder een overkapping of aan de muur plaatsen, zonder een montagebox of montagebeugel nodig te hebben. Je draait de camera handmatig eenvoudig in de juiste positie. De kabels zijn vaak makkelijk te verstoppen achter het bovenstenste plaatje (base plate) van de camera. En net als bij de bullet IP camera, hebben deze modellen meestal een gescheiden lens en IR (infrarood) licht, zodat ze een goed nachtzicht kunnen genereren.

Turrets zijn dus voor de meeste toepassingen geschikt, maar kun je beter niet plaatsen in gebieden met een hoog risico op vandalisme. Turrets zijn namelijk niet geheel vandaalbestendig. De richting kan handmatig worden aangepast wanneer de camera te laag hangt en het is duidelijk zichtbaar welke kant de camera op filmt. Maar onthoudt: voordat iemand aan de turret dome IP camera zit, staat hij of zij wél al op beeld.

I91BM PoE
RLC-820A

Hulp nodig?

Bij Epine.nl hebben we jarenlang ervaring en kennis met betrekking tot camerabeveiliging. De producten die wij opnemen in ons assortiment, zijn in de basis van hoge kwaliteit, scherp geprijsd en eenvoudig te installeren (Plug & Play). Bij Epine.nl lopen we voorop wat betreft productontwikkeling en trends. We bieden ook graag ondersteuning met onze eigen Nederlandse klantenservice- en technische supportafdeling. Heb je vragen? Schroom dus niet om ze te stellen! Mail ons via klantenservice@epine.nl, start de live chat of bel 078 641 6410. Een afspraak maken voor een bezoek aan onze winkel in Papendrecht kan natuurlijk ook.

11544-wat-te-kiezen-een-bullet-ip-camera-vandal-dome-ip-camera-of-een-turret-dome-ip-camera-05.png

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist? Bel, mail of chat, WhatsApp
 • De beste deal maken? Vraag naar jouw korting
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: