Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Bewegingsdetectie en IP Camera's: twee verschillende technieken

Geschreven door op Beweeg jij je in de wereld van IP-Camera's, dan is bewegingsdetectie een belangrijke term die je vaak tegenkomt. De meeste IP-camera's zijn voorzien van een bewegingssensor die beweging registreert. Er zijn echter twee soorten technieken die hiervoor worden gebruikt. Welke? En wat heeft dat voor invloed op de zuiverheid van de detectie? We leggen je 't uit in deze blog.

Beweeg jij je in de wereld van IP-Camera's, dan is bewegingsdetectie een belangrijke term die je vaak tegenkomt. De meeste IP-camera's zijn voorzien van een bewegingssensor die beweging registreert. Er zijn echter twee soorten technieken die hiervoor worden gebruikt. Welke? En wat heeft dat voor invloed op de zuiverheid van de detectie? We leggen je 't uit in deze blog.

Bewegingsdetectie in het kort

Bewegingsdetectie is, zoals het woord zelf al doet vermoeden, de mogelijkheid van apparatuur om bewegingen waar te nemen. In het geval van IP-Camera's is dit van groot belang, omdat je dan kunt instellen dat de camera pas opneemt als deze beweging registreert binnen een bepaald aantal meters. Hier ontvang je dan meteen ook een melding van op je smartphone of ander aangesloten mobiel apparaat. De tweede optie is continu, dus voortdurend, opnemen. Hier raakt je opslagcapaciteit echter snel van vol en in de meeste gevallen is dit ook niet nodig.

Techniek 1: bewegingssensor op basis van beeldverandering

De gebruikte techniek bij IP-camera's voor bewegingsdetectie die je het meeste ziet, is een ingebouwde bewegingssensor die beweging registreert op basis van verandering in het beeld (verandering in pixels). Het voordeel hiervan is dat de camera letterlijk geen enkele beweging mist. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Want de camera ziet dan bijvoorbeeld de overgang van licht naar donker óók als beweging. In die zin is dit type bewegingsdetectie dus niet heel zuiver te noemen. Gelukkig bieden veel IP-Camera's of camerasystemen met dit type bewegingssensor de mogelijkheid om de gevoeligheid van de detectie en het gebied waarin de camera beweging registreert, in te stellen in de bijbehorende app en/of software. Op deze manier kun je er zelf voor zorgen dat de camera niet elke kleine beeldverandering als beweging registreert (denk hierbij bijvoorbeeld aan struiken die bewegen in de wind. Of een lamp die aangaat). En zo ontvang jij dus ook minder (valse) alarmmeldingen op je telefoon, en neemt de camera niet onnodig op wanneer je instelt dat deze opneemt op basis van bewegingsdetectie.

Techniek 2: PIR bewegingssensor

Een andere techniek die wordt gebruikt om beweging te detecteren, is de zogenaamde PIR techniek. Dit staat voor Passive Infra Red, oftewel: Passief Infrarood. De bewegingssensor wordt ‘passief’ genoemd, omdat deze enkel signalen ontvangt en ze niet uitzendt zoals wel het geval is bij radar- en ultrasone detectoren. Een bewegingssensor met deze techniek registreert beweging op basis van lichaamswarmte. Hierdoor reageert dit type sensor alleen op mensen en dieren die bewegen. In die zin is de detectie van deze techniek dus een stuk zuiverder te noemen: onbelangrijke beweging wordt er hier immers al grotendeels uitgefilterd. Het risico op een vals alarm is daarmee ook niet zo groot. Sommige camera's zijn uitgerust met een ingebouwde PIR-sensor (bijvoorbeeld de Smanos P70 IP-Camera, die je in jouw Smanos alarmsysteem op kunt nemen), of er wordt een PIR-sensor los meegeleverd (bijvoorbeeld bij de Reolink Keen). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om in een alarmsysteem een PIR-sensor op te nemen voor een zuivere bewegingsdectie. De PIR-sensor van Home8 bijvoorbeeld.

Meer weten?

Wil je meer weten over de toepassing van bewegingsdetectie bij beveiligingscamera's, beveiligingscamera's sets, of alarmsystemen? Bel naar 078 641 6410 of kom langs in onze winkel voor gratis en vrijblijvend advies.

9172-bewegingsdetectie.png

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist met onze online chat
 • Producten in het echt zien? Kom naar onze winkel in Papendrecht
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: