Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Groot aantal winkeliers heeft een slecht camerasysteem

Geschreven door op Het camerasysteem van winkeliers in Nederland laat vaak te wensen over, meldt dagblad AD vandaag. Bijna de helft van de winkeliers heeft verouderde apparatuur. Hierdoor zijn criminelen op camerabeelden vaak nauwelijks te herkennen. Dat moet én kan anders: er zijn tegenwoordig legio goede en betaalbare camerasystemen, waarmee misdaadzaken zoals een overval kunnen worden opgelost.

Het camerasysteem van winkeliers in Nederland laat vaak te wensen over, meldt dagblad AD vandaag. Bijna de helft van de winkeliers heeft verouderde apparatuur. Hierdoor zijn criminelen op camerabeelden vaak nauwelijks te herkennen. Dat moet én kan anders: er zijn tegenwoordig legio goede en betaalbare camerasystemen, waarmee misdaadzaken zoals een overval kunnen worden opgelost.

Het camerasysteem: wat gaat er mis?

Uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, blijkt dat de politie na een overval of diefstal geregeld onbruikbare beelden krijgt van bedrijven. Een steekproef onder 200 winkeliers toont aan dat bijna de helft van hen camerabeelden heeft waarop mensen niet te herkennen zijn. En dat is koren op de molen voor criminelen: "Om een zaak rond te krijgen, hebben wij weinig aan dit soort opnames. Daders kunnen dan wegkomen met hun vergrijp, terwijl je met scherp camerabeeld juist het plaatje van een overval compleet kunt krijgen en je meer kans hebt om de dader te pakken", aldus Frans Pommer, landelijk coördinerend officier van justitie 'High Impact Crime' bij het Openbaar Ministerie in het AD. Ook komt het voor dat ondernemers helemaal geen bewakingscamera of camerasysteem hebben, of in het bezit zijn van sterk verouderde apparatuur. Beelden worden bijvoorbeeld nog opgeslagen op een VHS-recorder met videobanden, meldt de krant. De kwaliteit van deze beelden is ronduit slecht.

Daarnaast zijn bewakingsscamera's vaak slecht geïnstalleerd en ingesteld. Dikwijls hangen ze bijvoorbeeld te hoog, waardoor een overvaller of dief niet in het gezicht wordt gefilmd. Of de bewakingscamera is niet goed scherpgesteld, of de belichting is niet in orde, waardoor mensen die worden gefilmd bij tegenlicht veranderen in zwarte vlekken.

Dat bruikbare camerabeelden van groot belang zijn, ondervond ook de Haarlemse juwelier Arthur van Leeuwen twee jaar geleden, meldt de krant. Nadat zijn zaak werd overvallen en de daders een tas vol sieraden hadden buitgemaakt, bleek dat de geïnstalleerde camera's korrelige en onduidelijke beelden hadden opgenomen. De overvallers zijn daarom nog altijd niet opgepakt. Politie en het Openbaar Ministerie adviseren winkeliers dan ook dringend om te investeren in betere camerasystemen, aldus het AD.

Betaalbaar en goed camerasysteem

Veel ondernemers rekenen erop dat ze voor een dergelijke investering minstens een paar duizend euro kwijt zijn. Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie, zegt daarentegen in het AD: "Een beter camerasysteem hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor een kleine investering, van zo'n 1.000 euro, is het beeld al veel beter bruikbaar." En daar heeft hij gelijk in. Er zijn tegenwoordig legio betaalbare doe-het-zelf camerasystemen, die ondernemers zelf gemakkelijk kunnen installeren en die een prima beeldkwaliteit geven. Ons advies aan ondernemers, winkeliers en bedrijven: koop een betaalbaar systeem met meerdere camera's, zodat elke hoek van de zaak op beeld staat. Een voorbeeld van zo'n systeem is het ZS-2008-2TB Full HD camerasysteem van Zmodo. Dit systeem bevat maar liefst acht beveiligingscamera's die filmen in Full HD kwaliteit. Daarnaast is het systeem uitgerust met een 32 kanaals- NVR (recorder) en kan dus worden uitgebreid tot 32 camera's. De beelden zijn live en achteraf te bekijken op een smartphone, tablet of pc. Door de toegepaste PoE techniek (Power over Ethernet) hebben alle apparaten maar één enkele kabel nodig, waarmee de plaatsing van de apparatuur eenvoudig is. De prijs van dit slimme systeem? Slechts 1190 euro inclusief BTW. En bij Epine hebben we nog veel meer van dergelijke bewakingssystemen, met een goede prijs- kwaliteit verhouding.

Advies nodig?

Ben je ondernemer en wil je weten welk camerasysteem het beste bij jouw situatie past? Kom dan naar onze winkel voor vrijblijvend advies op maat en een demonstratie van de mogelijkheden. Telefonisch advies inwinnen kan natuurlijk ook: bel daarvoor 078 641 64 10.

7386-groot-aantal-winkeliers-heeft-een-slecht-camerasysteem.jpeg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: