Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

IP Camera. Prijs ten opzichte van kwaliteit

De prijzen van bewakingscamera's lopen uiteen van een paar tientjes tot vele honderden euro's. Wat maakt nu eigenlijk het verschil? En "mis" je iets wanneer je kiest voor een budgetcamera of -set? We leggen het je graag uit.


De keuze in IP camera's is enorm. Je hebt al een losse camera voor nog geen zeven tientjes, maar er bestaan ook modellen van ruim duizend euro. Wat maakt nu eigenlijk die grote prijsverschillen? Is goedkoop duurkoop? Jazeker. Maar dat neemt niet weg dat je in bepaalde situaties gerust een voordelige camera kunt kiezen.

Verschillende camera's voor verschillende toepassingen

Voor het bewaken van één ruimte in je woning heb je een andere camera nodig dan voor het beveiligen van een bedrijfsterrein. Dat klinkt logisch. Voor thuis wil je natuurlijk een goede camera. De eisen zijn echter heel anders dan wanneer je een bedrijf beveiligt of wanneer een camera in een horecagebied hangt.

Alle IP-Camera's

Hoe hoger de resolutie, hoe hoger vaak de prijs

De eenvoudigste IP-Camera's en webcams hebben een resolutie van 640 x 480 pixels. Dat noemt men VGA. Die resolutie is (net...) voldoende om herkenbare beelden te maken, maar het woord "scherp" is niet echt gerechtvaardigd.

Beduidend scherper is High Definition 1280 x 720 pixels. Hierbij wordt drie keer zoveel informatie opgeslagen als bij VGA. Dat maakt het mogelijk om details vele malen scherper te zien en zelfs al wat digitaal in te zoomen. Bij digitale zoom wordt simpelweg een deel van het totale beeld vergroot. Hoe meer pixels, hoe meer er aan gedetailleerd overblijft.

HD met een klein prijskaartje? De Zmodo ZM-SH721

Tenslotte zijn er ook bewakingscamera's met Full HD resolutie. 1920 x 1080 beeldpunten betekent haarscherp beeld, waarbij details perfect worden weergegeven en waarbij digitale zoom weinig verlies oplevert. Full HD geeft het idee om "door een raam" naar buiten te kijken. Zo scherp.

Alle componenten van een camera tezamen hebben invloed op het uiteindelijke plaatje. Wanneer je wilt profiteren van de hoge resolutie van een sensor zal ook de lens en de processor van hoge kwaliteit moeten zijn. Dat zorgt uiteraard voor een wat hogere prijs, maar ook voor een zichtbaar betere kwaliteit.

Van afstand bestuurbaar, oftewel PTZ

Er zijn camera's die je vanuit de app kunt besturen. Kantelen, draaien en zoomen kun je dan op afstand. Voor veel situaties is dat ideaal. Binnencamera's met PTZ zijn prima geschikt om te dienen als babymonitor of om (live) personen of objecten binnen te volgen. PTZ-Camera's voor buiten worden vaak gebruikt in uitgaansgebieden of op bedrijfsterreinen. Met slechts één camera kun je een flink gedeelte van het terrein in de gaten houden.

De benodigde extra componenten en elektronica zorgen ervoor dat de prijs wat hoger ligt dan van niet bestuurbare camera's, maar de extra functionaliteit maakt het die meerprijs vaak wel waard.

Onze meestverkochte camera is een buiten PTZ camera: De Lumiere EP-PD22W-HD

IP Camera kopen voor buiten stelt eisen aan de behuizing

Als je een camera of een cameraset wilt hebben voor buiten moeten de apparaten wel tegen een stootje en een druppeltje regen kunnen. De behuizing van buitencamera's is daarom extra sterk en in meer of mindere mate stof- en waterdicht. Het niveau van bescherming tegen de elementen en tegen vandalisme wordt aangeduid in een zogenaamde "rating". De IP-rating voor water- en stofdichtheid en de IK-rating voor vandaalbestendigheid.

Een fantastische, oerdegelijke buitencamera? Neem de Dahua IPC-HDBW1120E-W.

Ook hier geldt weer dat de gewenste toepassing bepaalt welk type camera nodig is. En het is natuurlijk geen geheim dat een hogere rating maakt dat er hoogwaardigere materialen gebruikt moeten worden. En dat zorgt vaak voor een iets groter prijskaartje.

Tenslotte wat concrete toepassingen en geschikte modellen:

  • "Ik wil een camera voor in mijn huiskamer. Uiteraard wil ik een melding wanneer de camera iets bemerkt."
    Een simpel te installeren en te bedienen binnencamera met HD resolutie is een prima keuze. Denk bijvoorbeeld aan de Dahua A15 of de Zmodo IZV15-WAC.
  • "Op mijn bedrijfsterrein staat een aantal heftrucks. Die wil ik wel een beetje in de gaten kunnen houden."
    Een degelijke buiten IP-camera met een brede kijkhoek of PTZ-functie is hier de geschikte optie. Bijvoorbeeld onze eigen bestuurbare EP-PM22W-HD of de Dahua IPC-HDBW1430EP-AW met maar liefst 30 meter nachtzicht.
  • "In mijn buurt worden de laatste tijd auto's bekrast. Ik wil een bewakingscamera waarmee 's nachts goede beelden van mijn auto worden gemaakt."
    Een buitencamera met fantastisch nachtzicht is de Lumiere EP-M50WP. Maar liefst 50 meter nachtzicht zorgt ervoor dat je in het duister alles ziet.

 


Voor iedere toepassing is er wel de juiste camera of cameraset te vinden. Bel ons gerust voor meer advies (078-6416410) of stuur een mailtje met je vraag naar sales@epine.nl.


3964-Zmodo_Binnen_Camerasysteem_IP_Camera.jpg

Persoonlijk advies ®

  • Uitgebreid betaalgemak: