Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Vandaag in het nieuws: privécamera’s als digitale hulpjes van de politie

Geschreven door op Privécamera's worden steeds meer gebruikt door de politie, meldt dagblad Trouw. En niet zonder succes: met deze digitale hulp heeft de politie sneller zicht op daders en kan misdrijven sneller oplossen. De politie maakt hiervoor gebruik van een speciale databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Hiermee kan de politie zien waar camera’s zijn geïnstalleerd die mogelijk belangrijk beeld- en bewijsmateriaal hebben opgenomen. En dat komt de veiligheid in Nederland natuurlijk ten goede.

Privécamera's worden steeds meer gebruikt door de politie, meldt dagblad Trouw. En niet zonder succes: met deze digitale hulp heeft de politie sneller zicht op daders en kan misdrijven sneller oplossen. De politie maakt hiervoor gebruik van een speciale databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Hiermee kan de politie zien waar beveiligingscamera’s zijn geïnstalleerd die mogelijk belangrijk beeld- en bewijsmateriaal hebben opgenomen. En dat komt de veiligheid in Nederland natuurlijk ten goede.

Het project ‘Camera in Beeld’

‘Camera in Beeld’ is een systeem dat alle camera’s van de overheid én particuliere camera’s (die toezicht houden op de voordeur of tuin en ook een deel van de openbare weg filmen) samen op een kaart weergeeft. Hiermee kan de politie in één oogopslag zien welke camera’s zich waar bevinden, van welke gebieden deze camera’s beelden hebben opgenomen, hoe de eigenaar bereikbaar is en hoe lang de beelden worden bewaard. Is er bijvoorbeeld sprake van een straatroof of inbraak? Dan kijkt de politie in het systeem of er mogelijk camera’s in de buurt zijn waar misschien iets op te zien is en neemt vervolgens contact op met de eigenaar van het systeem om de beelden op te vragen. Hoewel de politie niet live mee kan kijken met de beelden, levert deze manier van werken wel enorme tijdswinst op. Het scheelt namelijk een heleboel papierwerk. De camerabeelden vormen dan ook een waardevolle aanvulling op andere opsporingsmethoden, zoals het oproepen en horen van getuigen. Succesverhalen van ‘Camera in Beeld’ zijn legio - bijvoorbeeld in de beginperiode van de database, toen de politie de camerabeelden van een overval op een restaurant combineerde met beelden van privécamera’s in de omgeving en op die manier de vluchtroute van de overvallers kon achterhalen. Binnen twee weken konden de daders vervolgens in de boeien worden geslagen.

Hoe meer beelden, hoe beter

Particulieren en bedrijven zijn steeds vaker bereid om hun camerabeelden bij de politie aan te melden en op die manier hun digitale steentje bij te dragen aan de veiligheid in ons land. In oktober vorig jaar waren er 100.000 camera’s aangemeld in de database; dit jaar kwamen er daar nog eens 60.000 bij, meldt Trouw. En dat aantal groeit nog steeds gestaag: per dag krijgt de politie zo’n 60 aanmeldingen binnen van particulieren die één of meerdere camera’s willen aanmelden. Tegenwoordig worden er ook vaak afspraken gemaakt door brancheorganisaties om camerabeelden collectief te melden, aldus het dagblad. ‘Camera in Beeld’ zelf telt al 14.600 politiemensen die gebruik maken van de database en heeft al ruim 84.000 keer een zoekvraag ontvangen.

Tip: De Reolink RLC-410WS beveiligingscamera filmt haarscherp in Super HD resolutie en is ook al voorzien van 16GB geheugen.

Beveilig je eigendommen met camera’s

Wil jij jouw eigen veiligheid en die van jouw buurt vergroten met een bewakingscamera en/of een alarmsysteem? Epine heeft een uitgebreid assortiment veiligheidsproducten, passend bij verschillende situaties. Bekijk ons assortiment IP-camera's of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies.
Ben jij al in het bezit van bewakingscamera’s en wil je deze aanmelden bij de politie? Dat kan op de pagina van ‘Camera in Beeld’. Hier vind je een formulier waarop je jouw camera(s) kunt aanmelden.

 

7017-surveillance-2616771-1920.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist met onze online chat
 • Producten in het echt zien? Kom naar onze winkel in Papendrecht
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: