Epine.nl
Epine.nl
Burgemeester Keijzerweg 14
3352 AR Papendrecht
+31 (0) 78 641 64 10 - klantenservice@epine.nl

Het grote IP camera blog

Bewakingscamera’s en IP camera sets zijn ideaal om je bedrijf, woning of terrein te beveiligen. Voor iedere situatie is er wel een geschikte beveiligingscamera of set te vinden. Voor de duidelijkheid zetten wij de mogelijkheden en verschillende systemen nog eens voor je op een rijtje.


Bewakingscamera’s en IP camera sets zijn ideaal om je bedrijf, woning of terrein te beveiligen. Voor iedere situatie is er wel een geschikte beveiligingscamera of set te vinden. Voor de duidelijkheid zetten wij de mogelijkheden en verschillende systemen nog eens voor je op een rijtje.

Losse IP camera of volledige set?

Als je één of twee ruimtes of doorgangen wilt bewaken kun je volstaan met losse beveiligingscamera’s. Opnemen van de bewakingsbeelden kan op een (ingebouwde) SD-kaart of bij sommige modellen heel modern in de Cloud. Mee- of terugkijken van beelden gaat ontzettend eenvoudig door middel van een gratis app op smartphone, tablet of pc.

Een losse camera? Of een volledige cameraset?

Wanneer je een groot terrein of meerdere ruimtes in de gaten wilt houden is een set al snel in het voordeel ten opzichte van losse IP camera’s. Een set bestaat namelijk uit meerdere camera’s en een recorder (al dan niet met scherm) die feilloos met elkaar samenwerken. Daarnaast is een cameraset prijstechnisch vaak in het voordeel ten opzichte van losse onderdelen.

Draadloos of bedraad?

Het is de 21e eeuw. Draadloos lijkt de standaard op allerlei gebieden. Ook bij beveiligingscamera systemen is draadloos gemeengoed aan het worden. De huidige generatie camera’s werkt op basis van sterk beveiligde draadloze protocollen met een flink bereik en een zekere werking. Waarom kies je in bepaalde situaties dan toch voor bedraad? Omdat er nog een aantal voordelen is waaraan je niet voorbij kunt gaan. Afstand, beveiliging en voeding.

Hier vind je een overzicht van al onze draadloze systemen

Afstand van recorder tot de camera’s
Hoe sterk een draadloos signaal ook is, er is altijd een maximaal te overbruggen afstand. Wanneer de afstand te groot wordt zul je moeten gaan werken met een netwerkkabel. Bedraad dus. Daarnaast is het zo dat bepaalde materialen een WiFi-signaal verzwakken of zelfs blokkeren. Betonnen of dikke stenen muren zullen de reikwijdte van het draadloze signaal flink verkleinen. Het trekken van een kabel is dan noodzakelijk voor een goed signaal.

Beveiliging van het signaal
De veiligheid van draadloze overdracht is de afgelopen jaren sterk verbeterd. IP camera’s maken tegenwoordig gebruik van intelligente versleutelingssystemen om zo het binnendringen van buitenaf te voorkomen. Een bedraad systeem is echter nog altijd de allerveiligste manier van overdracht. Dat is de reden dat bedrijven en particulieren die gevoelige beelden over het systeem sturen vaak tóch voor bedraad kiezen.

De stroomvoorziening van de camera’s
Iedere IP camera heeft stroom nodig. En dat kan op twee manieren. Natuurlijk kun je iedere camera op zich aansluiten op een stopcontact. Dat is bij een draadloos systeem zelfs de enige manier om iedere individuele IP camera te voeden. Wanneer je echter geen stopcontact in de buurt van de camera’s hebt, wat niet ondenkbaar is bij het plaatsen van de camera’s op moeilijk bereikbare plekken of buiten, kan PoE een ideale oplossing zijn.

Power over Ethernet uitgelegd

Power over Ethernet betekent dat je met slechts één kabel van de recorder naar de camera hoeft te gaan. Door die ene kabel worden zowel het beeldsignaal naar de recorder als de voeding naar de camera getransporteerd. Uiteraard zullen zowel de camera’s als de recorder daarvoor geschikt moeten zijn. Wanneer je kiest voor PoE ben je uiteraard altijd aangewezen op “bedraad”.

Is de resolutie van de camera’s belangrijk?

Natuurlijk is de resolutie belangrijk! De resolutie van een IP camera bepaalt namelijk voor een groot deel de scherpte van de opgenomen beelden. Een hoge resolutie betekent een groot aantal beeldpunten. En dat zorgt er weer voor dat details in beeld heel duidelijk worden weergegeven en het zelfs mogelijk is om (naderhand) digitaal te zoomen zonder al te veel kwaliteitsverlies. In programma’s als “Opsporing verzocht” zie je nog wel eens camerabeelden langskomen waarbij je de pixels als het ware met het blote oog kunt tellen. Dat zul je met een HD of Full HD camera nooit hebben.

Van afstand te besturen is een optie

Pan/Tilt/Zoom-camera’s zijn vanuit de app of software van afstand te besturen. Je kunt bij PTZ-camera’s de lens op afstand kantelen en draaien. Daarnaast is er vaak een optische zoom aanwezig om beelden dichterbij te halen zonder dat de beeldpunten simpelweg vergroot worden zoals bij digitale zoom. Meestal werkt het bewegen van de camera zeer intuïtief. Eenvoudigweg swipen over het livebeeld in de app zorgt ervoor dat de camera de beweging van je vinger volgt. Let er wel op dat het niet mogelijk is om een persoon of object automatisch te laten volgen door de camera. Tenzij je kiest voor de Amaryllo iCamPRO. Dat is het enige (betaalbare…) model met deze functie.

Meer weten over PTZ? Dat kan.

Modellen voor buiten of binnen

Een IP camera voor buiten heeft een stevigere behuizing dan een binnen IP camera. Daarnaast is de behuizing weerbestendig. Dat maakt een buitencamera uiteraard geschikt voor… ehhh… buiten. Tegenwoordig zijn buitencamera’s echter niet altijd meer zo groot en lomp als vroeger. Veel huidige buitencamera’s (kijk bijvoorbeeld naar de modellen van Zmodo) hebben zo’n compacte en discrete behuizing dat deze ook prima binnen gebruikt kunnen worden. Enkele van onze modellen zijn zelfs weer- en vandaalbestendig. Dat maakt ze geschikt om te gebruiken in uitgaansgebieden en op andere plekken waar de camera tegen een stootje moet kunnen.Nachtzicht voor een goed beeld in het donker

Ingebouwde infrarood verlichting maakt het mogelijk om opnames te maken in het volledig duister. Infrarood licht is niet te zien door het menselijk oog. Door middel van nachtzicht is het mogelijk om zo’n 15 a 20 meter ver te kijken in het volledig duister. Enkele van onze camera’s halen echter maar liefst 50 meter! De beelden die worden geschoten met nachtzicht zijn zwart/wit. Het is ’s nachts niet mogelijk om opnames te maken in kleur.Bovenstaande informatie geeft een goed beeld van de stand van zaken op het gebied van beveiligingscamera’s. Wanneer je toch nog vragen hebt kun je ons altijd bellen op nummer 078-6416410 of een mailtje sturen naar sales@epine.nl.


3087-ZP-IBH15-S1_04.jpg

Persoonlijk advies ®

 • Altijd de scherpste prijzen
  en de beste kwaliteit
 • Op werkdagen voor 17:00 besteld,
  morgen gratis bezorgd
 • Gratis retourneren
 • Direct advies van de specialist met onze online chat
 • Producten in het echt zien? Kom naar onze winkel in Papendrecht
 • Speciaal voordeel voor installateurs en resellers
 • Uitgebreid betaalgemak: